Verslo ir rinkų naujienos » Obligacijų rinka sukurs didžiausią per mūsų gyvenimą finansų krizę


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-10-11 18:16.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26100


Turto valdymo įmonės Tavistock Investments generalinis direktorius Brian Raven perspėjo, jog nevaldomas pasaulio Centrinių bankų vykdyto monetarinio stimuliavimo užbaigimas gali lemti, jog pensininkai ir kiti gyventojai patirs didžiausią finansų krizę per visą jų gyvenimą.

Jis mano, kad šiuo atveju problemos šaltinis bus obligacijų rinkos, bei tuo pačiu tai bus pagrindas staigiam apsisukimui.

„Tai bus didžiausia finansų krizė per mūsų gyvenimą, nes ji padarys poveikį vidutiniam žmogui“ - tikino Brian Raven.

Jis atkreipė dėmesį, kad obligacijų rinka šiuo metu yra ten, kur niekad nėra buvusi, kas tuo pačiu netrukus gali sukelti didesnį nei 2008 metais buvęs finansinį smūgį.

Obligacijos, kurias leidžia tiek bendrovės, bankai, tiek ir šalių vyriausybės, kad tokiu būdu pritrauktų reikalingų lėšų, per pastaruosius tris dešimtmečius fiksavo savo kainų prieaugį, be to, esant ekonomikos nuosmukiui jos yra laikomos saugiu prieglobsčiu. Joms taip pat tradiciškai sekasi prasčiau tuomet, kai didėja infliacija.

Per pastaruosius dešimt metų centriniai bankai siekdami paskatinti pasaulio ekonomiką ir padidinti skolinimą, labai aktyviai supirkinėjo obligacijas. Tai dar labiau sustiprino obligacijų kainų augimą ir daugelis ekonomistų mano, kad rinka tapo iškraipyta.

Šiuo metu Centriniai bankai jau nutraukinėja arba yra pasirengę nutraukti savo vykdomas itin švelnias pinigų politikas, o kadangi infliacija pradėjo spartėti, nerimaujama, kad obligacijos gali gana greit prarasti vertę rinkoje, kuri nėra itin likvidi. Taip pat yra abejonių, kad obligacijų savininkai ne iki galo suvokia apie riziką.