TVF padidino pasaulio ekonomikos augimo prognozes

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-10-10 18:57 Komentarai: (0)
Kaip ir buvo laukiama Tarptautinio Valiutos Fondo atstovai nusprendė padidinti tiek šių, tiek kitų metų pasaulio ekonomikos augimo prognozes. Taip pat buvo kilsteltos ir tokių šalių kaip Amerikos, Japonijos, Kinijos, Rusijos ir kai kurių Europos valstybinių bendrųjų vidaus produktų prieaugio prognozės.

„Reikšmingas investicijų, prekybos ir pramonės produkcijos augimas, kartu su padidėjusiu optimizmu tarp verslo ir vartotojų, palaiko padėties gerėjimą pasaulio ekonomikoje“ - rašoma Tarptautinio Valiutos Fondo pranešime.

„Tuo pačiu padėties gerėjimas nėra užbaigtas, nors bazė yra geresnė, daugelyje šalių augimas išlieka žemas. Pažengusių šalių ekonomikos perspektyvos pagerėjo, ypač euro zonos atveju, tačiau daugelyje šalių infliacija išlieka žema, o tai reiškia, kad būtina panaikinti nepanaudotus ekonomikos išteklius. Be to, bendrojo vidaus produkto dalies vienam gyventojui augimo perspektyvas riboja mažas produktyvumo augimas ir vyresnių žmonių visuomenės dalies didėjimas“ - tikina minimo fondo atstovai.

Tarptautinio Valiutos Fondo ekonomistai mano, kad trumpalaikis pavojus pasaulio ekonomikai išlieka subalansuotas. Vidutinės trukmės laikotarpiu rizikos lygis yra neigiamas.

„Iš teigiamos pusės ekonomikos padėties pagerėjimas gali dar labiau sustiprėti, o prie to prisidėti gali padidėjęs vartotojų ir verslo pasitikėjimas bei taip pat palanki finansinė aplinka. Kita vertus, atsižvelgiant į didelį politinį netikrumą ir geopolitinę įtampą, klaidingi politiniai sprendimai (neįtraukti į bazinį scenarijų) gali turėti įtakos rinkos pasitikėjimui, dėl kurio gali sugriežtinti finansinės sąlygos ir sumažėti aktyvų vertės“ - rašoma minimo fondo pranešime.

Šių ir kitų metų pasaulio ekonomikos augimo prognozės buvo kilsteltos po 0,1 procento iki atitinkamai 3,6 ir 3,7 procento, kai per 2016 metus ji paaugo 3,2 procento. Amerikos ekonomikos, kuri yra pati didžiausia pasaulyje, šių metų augimo prognozė buvo kilstelta nuo 2,1 iki 2,2 procento, o kitų metų - nuo 2,1 iki 2,3 procento. Euro zonos bendrojo vidaus produkto prieaugio prognozės buvo abiem atvejais padidintos po 0,2 procento iki atitinkamai 2,1 ir 1,9 procento. Per praėjusius metus Amerikos bendrasis vidaus produktas paaugo 1,5 procento, o euro zonos - 1,8 procento.

Japonijos ekonomika, anot Tarptautinio Valiutos Fondo ekonomistų, šiais metais paaugs 1,5 procento, o kitais metais - 0,7 procento. Liepą prognozuota, kad prieaugis sieks atitinkamai 1,3 ir 0,6 procento. Kinijos bendrojo vidaus produkto augimo prognozė abiem atvejais buvo kilstelta po 0,1 procento iki atitinkamai 6,8 ir 6,5 procento. Rusijos ekonomika šiais metais paaugs 1,8 procento, o 2018 metais - 1,6 procento. Prieš tai laukta, jog augimas sieks po 1,4 procento.

Didžiosios Britanijos atveju šių ir kitų metų ekonomikos augimo prognozės išliko nepakeistos, t.y. 1,7 ir 1,5 procento. Indijos šių metų bendrojo vidaus produkto prieaugio lūkesčiai sumažinti nuo 7,2 iki 6,7 procento, o 2018 metų - nuo 7,7 iki 7,4 procento. Tuo tarpu kitos BRIC šalies atveju, t.y. Brazilijos, šių metų ekonomikos augimo prognozė buvo padidinta nuo 0,3 iki 0,7 procento, o kitų metų - nuo 1,3 iki 1,5 procento.

Vokietijos ekonomika, kuri yra didžiausia tiek euro zonoje, tiek ir Europos sąjungoje, per šiuos metus paaugs dviem procentais, o kitais metais - 1,8 procento. Kai anksčiau laukta, jog ūgtelės atitinkamai 1,8 ir 1,6 procento. Prancūzijos bendrojo vidaus produkto augimo prognozės kilsteltos atitinkamai nuo 1,5 iki 1,6 procento ir nuo 1,7 iki 1,8 procento.
 
Dar nėra komentarų