Iš Graikijos obligacijų ECB uždirbo 7,8 mlrd. eurų

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-10-10 16:59 Komentarai: (1)
Europos Centrinis bankas iš savo kriziniu laikotarpiu įsigytų Graikijos valstybinių obligacijų jau uždirbo net beveik aštuonis milijardus eurų pelno, skelbia gerai žinomas leidinys Financial Times.

Europos Centrinio banko atstovai pranešė, kad iš Graikijos valstybinių skolos vertybinių popierių, kurie buvo superkami per 2012 - 2016 metų laikotarpį, uždirbo 7,8 mlrd. eurų grynojo pelno.

Minėtas pelnas kartu su pelnu gautu iš kitų valstybinių obligacijų, po to yra paskirstomas devyniolikos euro zonos šalių centriniams bankams. Tai tuo pačiu reiškia, kad dalis pelno atiteks ir mūsų šalies Lietuvos bankui.

Valstybinių skolos vertybinių popierių supirkimo programa buvo pradėta įgyvendinti 2010 metais dėl kilusios euro zonos šalių skolų krizės. Nuo 2011 metų pradėtos supirkinėti ir Italijos bei Ispanijos valstybinės obligacijos.

Tokiais veiksmais siekta sumažinti rinkos spaudimą euro zonos valstybių narių skolinimosi išlaidoms. Tai tuo pačiu buvo pagrindas kur kas ambicingesnei kiekybinei pinigų politikos švelninimo programai, kurią Europos Centrinis bankas pradėjo įgyvendinti nuo 2015 metų.

Tiesa, įgyvendindamas minėtą aktyvų supirkimo programą euro zonos Centrinis bankas vis dar nesupirkinėja Graikijos valstybinių obligacijų, nes jos neatitinka nustatytų kriterijų.
 
1.   Parašė Klaustukas   2017-10-11 09:10  

Tai, kokia dalis pelno atiteks ir Lietuvos bankui?
Be to, ECB uždirba ir iš kt., aktyvų, kokia dalis pelno tenka Lietuvos bankui, kodėl slepiama?