Verslo ir rinkų naujienos » OPEC ragina amerikiečius sumažinti naftos tiekimą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-10-10 15:51.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26090


Naftą išgaunančių ir eksportuojančių šalių organizacijos OPEC generalinis sekretorius Mohammed Barkindo paragino Amerikos naftos iš skalūnų išgavėjus bendradarbiauti mažinant šios žaliavos tiekimą.

„Mes raginame savo draugus Šiaurės Amerikos skalūnų regione labai rimtai prisiimti šią bendrą atsakomybę, kaip vieną iš pagrindinių dabartinio unikalaus tiekimo ciklo pamokų“ - tikino jis.

Mohammed Barkindo perspėjo, kad norint išlaikyti naftos rinkos pusiausvyrą vidutiniu ir ilguoju laikotarpiu, kitais metais gali reikėti tęsti neeilinius veiksmus. Jo nuomone, norint stabilizuoti naftos rinką, būtina sumažinti šios žaliavos gavybą Amerikoje.

Dar 2014 metų birželį už barelį naftos buvo mokama po 110 dolerių, tačiau vėliau šios žaliavos kaina pastebimai smuktelėjo, na o dabar už barelį naftos yra mokama po mažiau nei šešiasdešimt dolerių. Ši nuosmukį lėmė tiek sumažėjusi šios žaliavos paklausa, tiek ir per didelė pasiūla pasaulinėse rinkose.

OPEC šalys kartu su Rusija ir kai kuriomis kitomis valstybėmis praėjusį rudenį sutarė įgyvendinti suderintą gavybos mažinimą, kad tokiu būdu padidinti naftos kainą. Tačiau šis naftos tiekimo mažinimas pasirodė esantis nelabai veiksmingas, nes prie jo neprisijungė Amerika, kuri yra viena iš didžiausių pasaulyje naftos išgavėjų.

Nuo šių metų pradžios naftos gavyba Amerikoje padidėjo dešimt procentų, na o labiausiai šį prieaugį lėmė šios šalies naftos iš skalūnų išgavėjai.

Po pietų biržoje už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 56.31 dolerį, arba vienu procentu daugiau nei vakarykštės prekybos sesijos metu. Tuo tarpu WTI rūšies žaliavinė nafta buvo pabrangusi 1,3 procento iki 50,21 dolerio už barelį.

Nuo šių metų pradžios Brent rūšies žaliavinė nafta atpigo apie vieną procentą, o WTI - apie septynis procentus. Tuo tarpu per pastaruosius vienerius metus atitinkamai pabrango 6,4 procento bei atpigo apie du procentus.