JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2017-10-09 14:59 Komentarai: (0)
Naują savaitę JAV akcijų indeksai yra nusiteikę pradėti šuoliu – ateities sandoriai yra nusidažę žaliai.



JAV akcijų indeksai penktadienį baigė, žvelgdami į skirtingas puses - S&P 500 ir Dow Jones šiek tiek smuktelėjo, o Nasdaq švelniai pakilo. Pasirodę ekonomikos duomenys vertė investuotojus sukti galvas dėl jų interpretavimo. Per rugsėjį buvo ne sukurta 75 000 darbo vietų (kaip tikėtasi), tačiau apskritai pirmąsyk nuo 2010 m. šis skaičius traukėsi 33 000. Tiesa, didelę įtaką tam darė praūžę uraganai Harvey ir Irma, todėl analitikams buvo sudėtinga prognozuoti. Kita vertus, nedarbo lygis susitraukė nuo 4,4% iki 4,2%, o valandinis darbo užmokestis per mėnesį šoktelėjo 0,5% (arba 2,9% per metus). Taigi JAV centriniam bankui (FED) darbo užmokesčio dinamika turėtų patikti. Per CNBC kalbėję du FED atstovai išsakė panašią nuomonę palūkanų atžvilgiu: FED Niujorko bako prezidentas Williamas Dudley pareiškė pritariantis gruodžio palūkanų kėlimui, o FED Dalaso banko prezidentas Robas Kaplanas taip pat išsakė bendrą pritarimą palūkanų kėlimui, galbūt net gruodį, tačiau dėl konkretaus mėnesio sakė dar dvejojantis. Sprendžiant iš palūkanų normų ateities sandorių, penktadienį tikimybė, kad palūkanos bus kilsteltos gruodį šoktelėjo nuo ~78% iki 88%.

Azijoje šiandien didesnė dalis biržų kilo – į priekį jas vedė po savaitės trukmės atostogų atsidariusi Kinijos birža, nors dalis investuotojų tikėjosi ir dar ženklesnio jos augimo, nes Honkongo indeksas per tą laiko palypėjo 5%. Tiesa, aktyvumas vis dar išliko sumažėjęs, nes pirmadienį dėl išeiginių uždarytos buvo Japonijos ir P. Korėjos biržos. Pasirodžiusi Kinijos privačių agentūrų statistika vėl kiek prieštaravo vyriausybės duomenims. Caixin Media Co. ir Markit rengiamas Kinijos paslaugų sektoriaus indeksas rugsėjį krito iki 50,6 punktų nuo 52,7 punktų atžymos rugpjūtį. Šią sulėtėjusią plėtrą bandė paneigti anksčiau pasirodęs oficialus Kinijos ne gamybos sektoriaus indeksas, kuris rugsėjį ūgtelėjo nuo 53,4 iki 55,4 punktų. Tiesa, reikia pažymėti, kad į oficialius duomenis yra įtraukiamas statybų sektorius.

Europoje akcijos juda be aiškesnės krypties. Teigiamų nuotaikų įpučia kylančios Ispanijos akcijos, kuomet Barselonoje protestuoti į gatves išėjo antiseparatistai, t.y. taip siekiama parodyti, jog Katalonijoje nevyrauja tik viena nuomonė atsiskirti nuo Ispanijos. Taip pat paskelbtos Vokietijos pramonės produkcijos apimtys, kurios rugpjūtį per mėnesį pakilo net 2,6%, o tai kelia lūkesčius ir dėl 3 ketvirčio šalies BVP. Prancūzijos centrinis bankas savo ruožtu paskelbė savo rengtos apklausos rezultatus, kurie rodo, jog laukiama 0,5% Prancūzijos BVP augimo 3 ketvirtį. Tai būtų toks pat tempas, kaip per pirmus du šių metų ketvirčius. Turkijos lira šiandien sminga JAV dolerio atžvilgiu, gilėjant konfliktui tarp Turkijos ir JAV, abiem valstybėms atšaukus vizų leidimus. ECB paskelbė savo tyrimo rezultatus, jog vietos bankams nepritrūktų kapitalo, jei palūkanos rinkoje imtų sparčiau kilti.

Penktadienį naftos kaina toliau krito, paniro žemiau 50 USD už barelį ir apskritai per savaitę fiksavo korekciją. Šiandien ji tik nežymiai bando stiebtis aukštyn. Prie korekcijos prisidėjo audra Nate. Dėl jos buvo uždaryta beveik 90% JAV naftos infrastruktūros Meksikos įlankoje. Visgi daug žalos nebuvo padaryta: iš pradžių audra buvo sustiprėjusi iki uragano kategorijos, tačiau vėliau vėl nusilpo iki audros. Kaip ir ankstesnių uraganų atveju, buvo daugiau nerimauta dėl naftos perdirbėjų krante nei žaliavos išgavimo platformų vandenyje, todėl potencialus pasiūlos išaugimas darė spaudimą naftos kainai. Šią savaitę laukia 2 svarbūs pranešimai, kuriuose matysime naftos paklausos ir pasiūlos informacija. Trečiadienį bus skelbiama OPEC ataskaita, o ketvirtadienį – Tarptautinės energetikos agentūros. Taip pat laukiama D. Trumpo atsakymo, ar jis patvirtina Irano sąlygų laikymąsi – mainais į urano nesodrinimą JAV nustojo 2015 m. taikyti Iranui sankcijas. Kadangi D. Trumpas labai neigiamai atsiliepia šiuo klausimu, tad vėl gali būti grįžtama prie sankcijų temos, dėl ko pasijustų naujų turbulencijų rinkoje.

Šiandien svarbesnių ekonomikos rodiklių nenumatoma. Antradienį klausysimės keleto FED narių kalbų ir sulauksime JK gamybos produkcijos apimčių. Trečiadienį bus paviešintas paskutinio FED susitikimo protokolas. Ketvirtadienį sulauksime centrinių bankų narių kalbų, JAV gamintojų kainų indekso, bedarbių paraiškų ir naftos atsargų. Galiausiai paskutinę darbo dieną investuotojai akylai stebės JAV vartotojų kainų indeksą ir mažmenininkų pardavimus.

 
Dar nėra komentarų