Verslo ir rinkų naujienos » Amerikoje reikalingas tolesnis palūkanų normos didinimas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-10-06 01:40.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=26070


Amerikos Centrinis bankas turi šalyje ir toliau didinti bazinę palūkanų normą, kad ekonomika judėtų link visiško užimtumo ir dviejų procentų FED infliacijos tikslinio lygio, pareiškė šio banko Kazaso padalinio vadovė Esther George.

„Šiame plėtros etape tikslinga judėti atsargiai“ - sakė Esther George, kuri pasisako už spartesnį nei daugelis jos kolegų pinigų politikos griežtinimą.

Tačiau pernelyg ilgas laukimas susijęs su bazinės palūkanų normos didinimu gali priversti FED vėliau tai daryti kur kas sparčiau ir agresyviau, kas tuo pačiu gali lemti ekonomikos nuosmukį, arba galėtų paskatinti finansinį disbalansą jei investuotojai reaguodami į žemas palūkanas prisiimtų dar daugiau rizikos.

„Palūkanų normos didinimas palaipsniui link to lygio, kuris atitiktų ilgesnio laikotarpio augimą, yra geriausias žingsnis siekiant skatinti ekonomikos plėtrą. Būtina toliau laipsniškai keisti palūkanų normą“ - sakė Amerikos Centrinio banko Kazaso padalinio vadovė.

Šiuo metu rinkoje laukiama, kad Amerikos bazinė palūkanų norma bus padidinta metų pabaigoje, t.y. per gruodžio mėnesio Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų posėdį.

Esther George teigė, kad jos nuomone, jog labiausiai tikėtina, kad tik didėjančios palūkanų normos leis pasiekti ilgalaikius tikslus, susijusius su didžiausiu užimtumu ir kainų stabilumu.