R.Shiller: realizavosi trys sąlygos, kurios praeityje lemdavo meškų rinką

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-09-26 16:07 Komentarai: (0)
Pasak ekonomisto ir Nobelio premijos šioje srityje laureato Robert Shiller, dabartinė Amerikos akcijų rinkos padėtis primena tas sąlygas, kurioms esant paprastai prasidėdavo meškų rinka.

Amerikos akcijų rinkoje dabar susidarė padėtis, kuri buvo prieš daugumą iš trylikos meškų rinkų, kurios šioje šalyje buvo per pastaruosius šimtą keturiasdešimt šešerius metus, tikina minimas ekonomistas remdamasis savo sukauptais duomenimis.

Kitą vertus, tai nereiškia, kad meškų rinka turėtų prasidėti artimiausiu metu. Nuosmukius akcijų rinkoje sunku numatyti ir kita meškų rinka dar gali būti ir gana toli, tad jeigu investuotojas nenupirks pačioje viršūnėje arba pike bei neparduos dugne, jis gali prarasti mažiau nei penktadalį savo kapitalo.

Šiandien Amerikos akcijų rinka pasižymi neįprastomis kombinacijomis, t.y. labai aukštos vertės esant sparčiam pelnų augimo laikotarpiui ir tuo pačiu labai mažam svyravimui rinkoje. Ar šie trys veiksniai pranašauja artėjančią meškų rinką, retoriškai klausia Robert Shiller.

Šiuo metu kalbant apie Amerikos akcijų rinką, CAPE rodiklis siekia virš trisdešimt ir tai iš tiesų yra aukšta vertė, nes nuo 1881 metų iki dabar šio rodiklio vidurkis siekia 16.8. Jis tik du kartus viršijo trisdešimties reikšmę, t.y. 1929 ir 1997 - 2002 metais. Tuo pačiu minimas ekonomistas pabrėžia, kad aukštas CAPE rodiklis reiškia potencialų pažeidžiamumą meškų rinkai, tačiau tai jokiu būdu nėra tobulas prognozuojantis veiksnys.

Nuo minėtų 1881 metų S&P indeksą sudarančių įmonių metinis pelnų prieaugio vidurkis sudarė 1,8 procento. Tuo tarpu nuo 2016 metų antrojo ketvirčio iki šių metų antrojo ketvirčio pabaigos realus pelnų prieaugio vidurkis siekė 13,2 procento, t.y. buvo gerokai aukščiau istorinio vidurkio. Lygiai taip pat spartūs pelnų prieaugiai buvo fiksuojami ir praeityje prieš tryliką buvusių meškų rinkų, kuomet pelnų prieaugio vidurkis sudarė 13,3 procento. Be to, prieš didžiausią istorijoje akcijų rinkos griūtį Amerikoje 1929 - 32 metų laikotarpiu, metinis kompanijų pelnų prieaugio vidurkis siekė net 18,3 procento.

Šiuo metu kintamumas arba svyravimai Amerikos akcijų rinkoje yra labai maži, t.y. šis rodiklis siekia tik 1,2 procento, kai istorinis vidurkis laikotarpyje tarp 1872 ir 2017 metų yra beveik tris kartus didesnis ir siekia 3,5 procento. Likus mėnesiui iki 1929 metų griūties akcijų rinkoje kintamumo rodiklis sudarė 2,8 procento.
 
Dar nėra komentarų