Investuotojų laukia mažesnės grąžos dešimtmetis

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-09-25 18:35 Komentarai: (0)
Per artimiausią dešimtmetį metinė grąža iš investicijų į akcijas ir obligacijas procentine išraiška bus vienženklė, prognozuoja investicinės kompanijos Vanguard strategas Nayhan Zahm.

Šiais metais pasaulinės ekonomikos padėtis yra stebėtinai gera, tačiau ilgalaikės investicijų perspektyvos išlieka silpnos, tikina jis.

Nuo šių metų pradžios vienas iš pagrindinių Amerikos akcijų rinkos indeksų S&P500 ūgtelėjo apie dvyliką procentų. Nepaisant to, Nayhan Zahm prognozuoja, jog ilgalaikėje perspektyvoje sumažės investicinė grąža iš akcijų. Jis teigia, kad per artimiausius dešimt metų metinė grąža iš investavimo į akcijas sieks 5 - 8 procentus, tuo tarpu obligacijos duos tik 2 - 3 procentų metinę grąžą.

„Šiais metais ekonominė plėtra teigiamai nustebino. Augimas yra gana stabilus, o kai kuriose šalyse jis netgi pagreitėjo. Rinkos sąlygos ir palūkanų normos yra palankios. Vis dėl to stengiamės, jog investuotojai suprastų, kad dėl aplinkos ir dėl ligšiolinių didelių grąžos normų, mes ateityje tikimės mažesnių rezultatų“ - sakė Nayhan Zahm.

„Viena vertus tą turėtų lemti aukštos aktyvų vertės, kitą vertus - sumažėjusios palūkanos“ - sakė Vanguard strategas.

Per 2009 - 2016 metų laikotarpį vidutinė metinė S&P500 indekso grąža siekė dvyliką procentų. Šį indeksą sudarančių kompanijų akcijos kainos ir pelno tenkančio vienai akcijai santykinio finansinio (P/E) rodiklio vidurkis siekia 19,2 bei yra didžiausias nuo pat 2002 metų. Tuo tarpu žemos palūkanų normos dėl mažų infliacijos lūkesčių yra neišvengiamos, nes tai tuo pačiu susiję su gyventojų senėjimu, padidėjusiu pasauliniu darbo jėgos mobilumu ir technologijų pažanga.

„Net jei dabartinis spartus ekonomikos augimas išliks, net ir tuomet atsižvelgus į dabartines vertes ir palūkanų normas labai mažai tikėtina, kad pavyks išlaikyti panašias į per pastaruosius kelis metus buvusias grąžas“ - sakė minimas ekspertas, kuris tuo pačiu pridėjo, kad vienintelis patarimas investuotojams yra pagerinti einamųjų išlaidų kontrolę, sumažinti kapitalo valdymo sąnaudas ir nuosekliai stebėti susijusią riziką.
 
Dar nėra komentarų