FED nepakeitė palūkanų normos, nuo spalio mažins balansą

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-09-20 21:04 Komentarai: (0)
Kaip ir buvo laukta po dvi dienas trukusio Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų posėdžio buvo pranešta, kad bazinė palūkanų norma šalyje išlieka nepakeista, na o nuo spalio bus pradėta įgyvendinti banko balanso mažinimo programa. Po šios informacijos pasirodymo ėmė stiprėti doleris.

Bazinė palūkanų norma, kuri šiais metais jau buvo didinta du kartus po 0,25 procento, ir toliau sudarys 1 - 1,25 procento. Tačiau tuo pačiu buvo užsiminta, kad šiais metais tikėtinas dar vienas jos padidinimas. Dvylika ir šešiolikos FED narių prognozuoja, kad to sulauksime, na o kitais metais, anot jų, pinigų politika ir vėl turėtų kaip ir šiais metais sugriežtinta tris kartus, t.y. kiekvieną kart bazinę palūkanų normą padidinant po 0,25 procento.

Informacija gauta po to, kai Federalinis atviros rinkos komitetas susitiko liepos mėnesį rodo, kad darbo rinkoje padėtis ir toliau gerėjo, o ekonominė veikla šiemet auga vidutiniu tempu. Pastaraisiais mėnesiais naujų darbo vietų kūrimas išliko solidus ir nedarbo lygis išliko žemas. Namų ūkių išlaidos išaugo vidutiniškai, be to, pastaraisiais ketvirčiais paspartėjo verslo fiksuoto pobūdžio investicijų prieaugis.

Kalbant apie FED balanso mažinimą, tai iš pradžių per mėnesį turimų Amerikos valstybinių skolos vertybinių popierių bus mažinama už šešis milijardus dolerių, o su būsto paskolomis susijusių vertybinių popierių už keturis milijardus dolerių. Po trijų mėnesių arba kas ketvirtį šios sumos bus padidinamos ir tai bus tęsiama tol, kol mėnesinė turimų Amerikos valstybinių obligacijų mažinimo programos vertė pasieks trisdešimt milijardų dolerių, o su būsto paskolomis susijusių vertybinių popierių - dvidešimt milijardų dolerių.

Rugsėjo 19 - 20 dienomis vykusio Amerikos Federalinio Rezervų banko posėdžio metu priimtiems sprendimams vieningai pritarė visi balsavimo teisę turintys FED nariai.

Šių metų Amerikos ekonomikos augimo prognozė, palyginus su buvusią birželį, buvo kilstelta nuo 2,1 – 2,2 iki 2,2 – 2,5 procento, kitų metų padidinta nuo 1,8 – 2,2 iki 2,0 – 2,3 procento. Tuo tarpu kalbant apie bazinę metinę infliaciją, šių metų FED prognozė buvo pakoreguota žemyn nuo 1,6 – 1,7 iki 1,5 – 1,6 procento, o 2018 metų išliko nepakeista ir siekia 1,8 – 2 procento. 2017 metų Amerikos bedarbystė prognozė išliko nepakeista ir siekia 4,2 – 4,3 procento, o kitų metų kiek pakoreguota nuo 4,0 – 4,3 iki 4,0 – 4,2 procento.

Amerikos Centrinio banko atstovai mano, kad šalyje kilusių uraganų neigiamas poveikis ekonomikai bus tik laikinas. infliacija artimiausiu metu išliks šiek tiek mažesnė nei 2 procentai, bet vidutinės trukmės laikotarpiu stabilizuosis ties FED nustatytu tiksliniu dviejų procentų lygiu. Trumpalaikė rizika ekonominei perspektyvai yra maždaug subalansuota, tačiau komitetas atidžiai stebi infliacijos raidą.

Amerikos Centrinio banko atstovai tikisi, kad ekonominės sąlygos plėtosis taip, kad pateisintų laipsnišką federalinių fondų normos padidėjimą. Tikėtina, jog bazinė palūkanų norma kurį laiką išliks žemesnė už tą, kurios tikimąsi ir kuri vyrauja ilgalaikiu laikotarpiu. Tačiau faktinis jos lygis priklausys nuo ekonominės perspektyvos, apie kurią informuos gaunami duomenys.

Artimiausias Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų posėdis bus surengtas spalio 31 - lapkričio 1 dienomis.
 
Dar nėra komentarų