Rinkos dalyviai tikisi, kad Fed palūkanų normą padidins gruodį

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-09-19 18:28 Komentarai: (0)
Remiantis CNBC atlikta apklausa, 76 procentai respondentų mano, kad Amerikos Federalinis Rezervų bankas gruodį dar kartą padidins savo bazinę palūkanų normą, tuo tarpu rinkoje tokia tikimybė vertinama kiek žemiau, t.y. ji siekia 55 procentus.

Tuo pačiu minimos apklausos dalyviai mano, kad kitais metais Amerikos pinigų politika bus sugriežtinta du arba tris kartus, na o šis ciklas turėtų būti užbaigtas 2019 metų antrąjį ketvirtį, kai palūkanų norma pasiektų 2,9 procento.

Jau šiandien prasideda dvi dienas truksiantis Amerikos Centrinio banko atstovų posėdis, kurio rezultatus sužinosime rytoj vakare. Prognozuojama, kad bus paskelbta apie minimo banko balanso mažinimo pradžią.

„Fed susiduria su dviem labai skirtingomis infliacijos pusėmis. Aktyvų kainos kyla per greitai, o prekių ir paslaugų kainos kyla per lėtai. Pinigų politikos vykdytojai turės pasirinkti pusę, o bet koks sprendimas gali sukelti didelę riziką“ - reaguodama į apklausą sakė Point Loma Nazarene universiteto vyriausioji ekonomistė Lynn Reaser.

Visi CNBC apklausoje dalyvavę ekonomistai, fondų valdytojai ir strategai pareiškė, jog nesitiki, kad Fed rytoj padidins savo bazinę palūkanų normą. Tuo tarpu 68 procentai iš jų mano, kad Amerikos Centrinis bankas nuo spalio pradės mažinti savo balansą. Jie tuo pačiu prognozuoja, kad prireiks maždaug ketverių su pusę metų kol šis balansas bus sumažintas nuo 4,5 iki 2,5 trilijono dolerių. Spėjama, kad šis procesas šiek tiek neigiamai paveiks šalies ekonomikos augimą, ir kiek labiau neigiamai akcijų rinką.

Apklausti respondentai mano, kad kilę uraganai turės tik nedidelį neigiamą poveikį ekonomikos augimui. Šiais metais Amerikos bendrasis vidaus produktas turėtų paaugti 2,2 procento, t.y. kiek mažiau nei prieš tai prognozuota, na o kitų metų prognozė buvo kilstelta iki 2,6 procento.

Recesijos kilimo Amerikoje tikimybė vertinama devyniolika procentų, arba kiek žemiau nei liepą, na o šios šalies ekonomikai, anot apklausoje dalyvavusių, didžiausią grėsmę kelia protekcionistinė prekybos politika ir geopolitiniai pavojai.

Tuo pačiu prognozuojama, kad šių metų pabaigoje S&P 500 indekso vertė sudarys vidutiniškai 2515 punktų, na o kitais metais pakils iki 2593 punktų. Tuo tarpu Amerikos dešimties metų trukmės valstybinių obligacijų pajamingumas šių metų pabaigoje turėtų siekti 2,42 procento, o kitais metais jis vis dar nepasieks trijų procentų.
 
Dar nėra komentarų