Eilinė Š. Korėjos karinė provokacija investuotojų neišgąsdino

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2017-09-15 10:18 Komentarai: (0)
Vakar tiek pagrindinės Europos, tiek JAV, tiek Azijos rinkos buvo be aiškesnės krypties. Anglijos centrinis bankas nepakeitė palūkanų normų, tačiau banko atstovai užsiminė, kad labai tikėtina, jog dėl spartėjančio infliacijos augimo per artimiausius kelis mėnesius pinigų politika bus griežtinama.

Po sprendimo svaras sterlingų pastebimai brango (+1,17 proc. euro atžvilgiu), akcijų rinka sureagavo kritimu („FTSE“ prekybos sesiją baigė susitraukęs 1,14 procento). Šiuo metu tikimybė, kad palūkanų normos Didžiojoje Britanijoje bus pakeltos dar šiais metais viršija 50 procentų. Infliacija JAV augo labiau nei prognozuota. Rugpjūčio mėnesį kainų augimas JAV siekė 1,9 proc. metiniu tempu (prognozė 1,8 procento). Po šių naujienų JAV doleris euro atžvilgiu brango 0,5 proc., tačiau neilgai trukus pradėjo vėl pigti ir dieną baigė 0,3 proc. kritimu.

Tokią nevienareikšmišką rinkos reakciją galėjo sukelti informacija apie namų ūkių valandinį darbo užmokesčio pokytį (rugpjūčio mėnesį valandinis užmokesčio augimas siekė 0,6 proc. metiniu tempu, kai liepą buvo 0,7 procento).

Šiaurės Korėja paleido dar vieną, greičiausiai vidutinio nuotolio balistinę raketą, kuri praskriejo virš Japonijos. Pietų Korėja, atsakydama į tai iš karto surengė savo karines pratybas išbandydama savo balistines raketas taip norėdama parodyti, kad į keliamą grėsmę bus reaguojama. Šaukiamas dar vienas JT saugumo tarybos posėdis. JAV valstybės sekretorius R. Tillerson savo pareiškime vėl atkreipė dėmesį į pagrindinius Š. Korėjos ekonominius partnerius Kiniją ir Rusiją, taip ragindamas šias šalis imtis veiksmų, kad tokios provokacijos ateityje nesikartotų. Investuotojai kol kas neskubo imtis sprendimų. Ateities sandoriai pasaulio akcijų indeksais kol kas rodo nuosaikų kritimą (apie -0,2 procento).

Ketvirtadienį prekyba Baltijos šalių biržose buvo pasyvi. Bendra apyvarta tesiekė 1 mln. eurų, o OMXB indeksas koregavosi 0,58 procento. Kaip jau yra tapę įprasta, didžiausia apyvarta buvo pasiekta prekyboje „Tallink Grupp“ akcijomis (456 tūkst. eurų, kaina išliko nepakitusi). Daugiau jokios kitos bendrovės vertybinių popierių prekyba neperkopė net 100 tūkst. eurų ribos.
 
Dar nėra komentarų