Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2017-09-13 14:49.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25941


Vakar JAV akcijų indeksams šturmavus naujas viršūnes šiandien jau investuotojai yra labiau linkę nusiimti pelnus.



JAV akcijos vakar tęsė įspūdingą vakarėlį ir visi trys pagrindiniai indeksai baigė sesiją, fiksuodami naujus rekordus. Tiesa, pakilimas būtų buvęs dar didesnis, tačiau itin permainingai vyko prekyba technologijų bendrovių akcijomis. Dėmesys sukosi apie Apple, kuri iškilmingoje ceremonijoje pristatė naujus iPhone telefonus ir atnaujintą laikrodį. Iki ceremonijos Apple akcijos brango, tačiau vėliau ėmė leistis ir prekybą baigė švelniai nukritusios. Tą daugiausia lėmė faktas, jog nieko itin naujo rinkai nebuvo pasakyta, kadangi dar iki ceremonijos buvo nutekinta didžioji dalis informacijos apie būsimas naujoves. Finansų sektoriaus atstovų (pvz., Goldman Sachs, J.P. Morgan Chase) akcijos šoktelėjo, obligacijų pajamingumams pasistiebus į viršų – bankams yra naudinga, kai palūkanos grįžta link normalių lygių. Tiesa, ženklesniu kritimu vakar išsiskyrė McDonald’s akcijos – pažymėtas daugiau nei 3% kritimas, vienai analitikų kompanijai (M Science) neigiamai atsiliepus apie kompanijos pardavimus ateityje.

Azijoje akcijos svyravo be aiškesnės krypties. Bloomberg paskelbė, jog JAV prezidentas D. Trumpas sutarė dėl antro susitikimo su Kinijos lyderiu Xi Jinping lapkritį – pirmąsyk jie buvo susitikę pas Trumpą Palm Byče balandį. Pasirodė dalies analitikų skaičiavimai, jog paskutinis Š. Korėjos vandenilinės bombos bandymas galėjo būti dvigubai galingesnis negu manyta anksčiau. Sprogimo galia galėjo siekti 250 kilotonų, o ne 120, kaip manyta anksčiau. Jei tai tiesa, tai būtų maždaug 17 kartų galingesnis sprogimas nei ant Hirosimos numesta bomba.

Europoje akcijos taip pat svyruoja į abi puses. Šiek tiek optimizmo investuotojams įpučia EK prezidentas Jean-Claude Junckeris, savo kalboje Europos parlamente teigęs, jog euro zonos ekonomika yra naujoje atsigavimo stadijoje. Jis taip pat paragino ES vesti derybas su Australija ir Naująja Zelandija dėl laisvosios prekybos sutarčių.

Šiandien investuotojai stebės JAV gamintojų kainų indeksą, o rytoj vartotojų kainų indeksą – abu šie infliacijos rodikliai yra labai svarbūs, JAV centriniam bankui sprendžiant dėl monetarinės politikos priemonių. Rytoj savo ruožtu posėdžiaus Anglijos ir Šveicarijos centriniai bankai.

Naftos kaina šiandien toliau ropščiasi aukštyn. Vakar paskelbta OPEC ataskaita parodė, kad kartelio rugpjūčio išgavimo apimtys mažėjo 79 000 barelių iki 32,76 mln. barelių per dieną. Vasarą išgavimas iki šiol buvo linkęs didėti, tad nuogąstauta, kad susitarimas riboti išgavimą nebeveikia, tačiau prie rugpjūčio mažėjimo daugiausia prisidėjo Libija, Gabonas, Venesuela ir Irakas. Savo ruožtu JAV Energetikos informacijos administracija savo mėnesio apžvalgoje skaičiuoja, jog dėl uragano Harvio JAV naftos išgavimas Meksikos įlankos regioje rugpjūtį smuko 70 000 barelių iki 1,6 mln. barelių per dieną. Agentūra taip pat apkarpė savo 2017 ir 2018 metų visos JAV naftos išgavimo prognozes. Tiesa, didesnį naftos brangimą riboja lūkesčiai, jog JAV šios žaliavos atsargos per savaitę gerokai ūgtelėjo. Vakar skelbta privačios agentūros (American Petroleum Institute) prognozė indikavo, kad atsargos šoktelėjo 6,2 mln. barelių. Oficiali statistika bus paskelbta šiandien, tačiau analitikų prognozės ženkliai svyruoja, nes sunku įvertinti uraganų padarytą įtaką. Pavyzdžiui, S&P Global Platts apklausti analitikai vidutiniškai tikisi net 10,1 mln. barelių atsargų šuolio.