Verslo ir rinkų naujienos » Norvegijos investicinio fondo vertė pasiekė vieną trilijoną dolerių


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-09-12 17:01.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25936


Pirmą kart istorijoje Norvegijos valstybinio investicinio fondo, kuris yra didžiausias tokio tipo fondas pasaulyje, vertė pakilo iki vieno trilijono dolerių, o tai reiškia, kad vienam norvegui tenkanti fondo dalis jau siekia 190 tūkstančių dolerių.

Šiandien apie pietus Norvegijos fondo vertė pakilo iki 7,851 trilijono Norvegijos kronų, arba iki iki vieno trilijono dolerių. Šis valstybinis investicinis fondas buvo įkurtas 1998 metais ir jis investuoja Norvegijos gaunamas pajamas iš naftos bei dujų pardavimo.

Jis skirtas šios šalies ateities kartoms, na o dabartinį jo vertės augimą lemia pasaulio biržose kylančios akcijų kainos bei taip pat ir euro sustiprėjimas.

Remiantis naujausiais duomenimis, 65,1 procento šio Norvegijos investicinio fondo lėšų yra investuota į akcijas, 32,4 procento - į obligacijas, na o likusi 2,5 procento šio fondo lėšų dalis yra investuota į nekilnojamąjį turtą.

Vieno trilijono dolerių ribos pasiekimas reiškia, kad šio fondo vertė šiuo metu yra daugiau 2,5 karto didesnė už Norvegijos metinio bendrojo vidaus produkto vertę. Tuo tarpu remiantis pradinėmis prognozėmis, 2020 metais minimo fondo vertė turėjo tik 1,3 karto viršyti bendrojo vidaus produkto vertę.