Verslo ir rinkų naujienos » Uraganai ilgalaikėje perspektyvoje paskatins ekonominę veiklą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-09-11 15:46.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25928


Pastarieji uraganai Harvey ir Irma turės Amerikos ekonomikai tiek neigiamą poveikį, tiek ir teigiamų pasekmių, nes ilgalaikėje perspektyvoje padidins ekonominę veiklą, pareiškė Amerikos Federalinio Rezervų banko Niujorko padalinio vadovas William Dudley.

Žinoma, pirminis uraganų poveikis ekonomikai ir žmonėms bus labai žalingas, tačiau kaip rodo praeitis, ekonomika po tokių įvykių yra linkusi atsitiesti ir įgauti didesnį pagreitį.

„Šie padariniai paprastai būna gana laikini. Deja, nelaimių ilgalaikis poveikis iš tiesų kelia ekonominę veiklą, nes jūs turite atkurti visus dalykus, kuriuos sunaikino audra“ - atkreipė dėmesį William Dudley.

Jis tuo pačiu nemano, jog dėl šių uraganų patirta ekonominė žala artimiausiu metu turėtų poveikį Fed vykdomai monetarinei politikai. Anot jo, gana greit turėtų būti pradėtas įgyvendinti Centrinio banko balanso mažinimas, tuo tarpu kalbant apie tolesnį palūkanų normos didinimą, aiškumo yra mažiau.

Remiantis Amerikos Federalinio Rezervų banko atstovų planais, šalyje šiais metais dar kartą turėtų būti sugriežtinta pinigų politika, tačiau rinkos dalyviai bent šiuo metu nesitiki, kad šiais metais dar labiau bus padidinta bazinė palūkanų norma.

„Kalbant apie palūkanų didinimą, manau, kad tai priklausys nuo to, kaip plėtosis ekonomika. Viena vertus, ekonomika auga virš trendo. Tai reiškia, kad turime ir toliau šalinti pritaikomą politiką. Kita vertus, infliacija yra mažesnė už mūsų tikslą, toliau žemiau mūsų tikslo, nei tikėjomės ir mes taip pat turime labai švelnias finansines sąlygas“ - sakė William Dudley.

„Manau, kad per anksti tiksliai nustatyti, kada gali įvykti kitas palūkanų didinimas. Bet aš manau, kad kelias yra aiškus, jog palūkanų norma laikui bėgant ketina palaipsniui didėti“ - tikino jis.

„Tikiuosi, kad iki to laiko kai pasieksime metų pabaigą ir 2018 metų pradžią, neigiami šios audros padariniai bus baigti ir mes pamatysime naudą ekonomikai iš atstatymo veiklos“ - reziumavo Amerikos Federalinio Rezervų banko Niujorko padalinio vadovas William Dudley.