JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2017-09-11 14:33 Komentarai: (0)
Š. Korėjai nepaleidus raketų per savaitgalį ir atslūgus įtampai dėl uragano Irma JAV akcijų indeksų ateities sandoriai stiebiasi į viršų.



JAV akcijos penktadienį prekybą pabaigė korekcija ir kartu per visą savaitę buvo fiksuotas nuopuolis taip pat. Investuotojai nerimavo dėl potencialaus Š. Korėjos balistinės raketos paleidimo per savaitgalį, tad buvo linkę uždaryti pozicijas. Be to, į Floridą slinko uraganas Irma, tad nerimauta, kokią žalą ji padarys. Tiesa, prekybos pradžioje akcijas aukštyn šiek tiek pastūmėjo žinia, kad Atstovų rūmai patvirtino JAV skolos ribų pakėlimą ir vyriausybės finansavimą. Nors tai nebuvo didelė naujiena, nes Senatas jau buvo suteikęs savo palaiminimą, bet šio formalumo sutvarkymas (dabar beliko D. Trumpui jį pasirašyti) taip pat suteikė daugiau užtikrintumo.

Kadangi per savaitgalį Š. Korėja nacionalinės šventės metu naujų raketų bandymų taip ir neatliko, o uraganas Irma, pasiekęs žemyninę JAV dalį netgi kiek nusilpo, tad tai buvo impulsas, kurio pakako Azijos akcijoms šiandien kilti aukštyn. Kinija nustojo taikyti kai kurias priemones (tam tikrus užstatų reikalavimus), kurias anksčiau buvo įvedusi, siekiant apsunkinti juanio trumpų pozicijų atidarymą, kas savo ruožtu kėlė jo vertę. Dabar stipresnis juanis kenkia vietos eksportuotojams, tad analitikai šį žingsnį, kuris leis kiek mažesnėmis sąnaudomis investuotojams bandyti uždirbti iš juanio silpnėjimo, traktuoja kaip siekį dirbtinai susilpninti valiutą.

Europoje akcijos žaliuoja taip pat, kadangi minėtos baimės dėl savaitgalio neišsipildė. Šiandien netgi brangsta draudikų akcijos, nes nusilpęs uraganas Irma, tikėtina, padarys mažiau nuostolių nei nuogąstauta. Tiesa, šiek tiek nerimo gali įnešti šiandieninis balsavimas JT Saugumo taryboje, kur JAV siekia patvirtinti dar griežtesnių priemonių Š. Korėjai taikymą (įvairūs prekybos ribojimai, Kim Jong Uno turto įšaldymas ir t.t.). Pati Š. Korėja vėl svaidėsi grasinimais JAV atžvilgiu, jei šis paketas bus patvirtintas, tačiau investuotojai mažai kreipia į tai dėmesio dėl dviejų priežasčių. Pirma, pilną tokį paketą vargiai palaimins Kinija ir Rusija. Antra, nelabai tikima, kad Š. Korėja pradėtų karą bet kuriuo atveju.

Bank of America Merrill Lynch savo analizėje skaičiuoja, jog praėjusią savaitę investuotojai labiau rinkosi obligacijas nei akcijas, kadangi pinigų srautai į obligacijų investicinius fondus siekė 6,6 mlrd. USD, o į akcijų - 3,7 mlrd. USD. Tiesa, tai savaitiniai duomenys, todėl jie labai jautrūs, be to, jie apima tik investicinius fondus (angl. mutual funds), todėl apimtis nėra pakankamai plati.

Šiandien nafta brangsta ir bando atgauti prarastas pozicijas. Penktadienį naftos kaina baigė su trenksmu – WTI tipo nafta krito dagiau nei 3%, o brent tipo nafta pigo, tačiau kiek mažiau. Tą lėmė ne tik pelnų fiksavimas, pastaruoju metu per trumpą laiką kainoms šoktelėjus išties nemažai, tačiau ir naujienos, jog JAV naftos perdirbimo gamyklos neatsidaro po uragano Harvio taip sparčiai, kaip laukta. S&P Global Platts ketvirtadienio vakaro duomenis, vis dar neveikė beveik 13% JAV pajėgumų, todėl toliau augo naftos atsargų lygis.

Iš svarbesnių įvykių šią savaitę galima paminėti trečiadienį skelbiamą JAV gamintojų kainų indeksą, kuris indikuoja infliacijos bendrą kryptį, ir JAV naftos atsargas. Ketvirtadienį posėdžiaus ir sprendimus dėl monetarinės politikos pateiks Anglijos ir Šveicarijos bankai, o kartu sulauksime ir JAV vartotojų kainų indekso. Galiausiai penktadienį investuotojai pro akis nepraleis JAV mažmenininkų pardavimų.

 
Dar nėra komentarų