Vokietijos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Nors per antrą šių metų ketvirtį buvo fiksuota euro stiprėjimo tendencija, tačiau Vokietijos didžiosios įmonės, iš kurių absoliučiai dauguma veikia užsienio rinkose, pagerino savo veiklos rezultatus.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2017-08-27 02:29 Komentarai: (0)
Vokietijos ekonomika yra didžiausia euro zonoje bei visoje Europos sąjungoje, tad ji labai svarbi ir reikšminga kaip ir šios šalies akcijų rinka, kurioje investuoja daugelis investuotojų, tarp jų ir iš Lietuvos. Nors per antrą šių metų ketvirtį buvo fiksuota euro stiprėjimo tendencija, tačiau šios šalies didžiosios įmonės, iš kurių absoliučiai dauguma veikia užsienio rinkose, pagerino savo veiklos rezultatus.

DAX

Pagrindinis Vokietijos akcijų rinkos indeksas yra DAX, kurį sudaro trisdešimt pačių didžiausių šios šalies bendrovių ir bankų. Būtent į jį kaip įprasta šioje apžvalgoje ir orientuosimės.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Vokietijos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklį.

DAX indekso atstovės pristatė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus ir pateikė finansines veiklos ataskaitas. Atkreipiame dėmesį, kad nuo 2016 metų Beiersdorf bendrovė skelbia tik savo pusmečio ir metines finansines ataskaitas.

Absoliučiai didžioji dalis nagrinėjamų minimo indekso narių sugebėjo per antrą šių metų ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, padidinti savo pajamas, t.y. tokių buvo net dvidešimt šešios, o EBITDA pelno prieaugiu gali pasigirti dvidešimt trys. Prieš metus pajamas padidino tik penkiolika kompanijų, o pelno prieaugiu pasižymėjo didesnis kiekis, t.y. dvidešimt. Tad akivaizdu, kad per antrą šių metų ketvirtį padėtis pagerėjo ir tą rodo bendros pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos, t.y. ūgtelėjo tiek minimas pajamų, tiek EBITDA pelnų rodiklis. Per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su 2016 metų tuo pačiu laikotarpiu, pelnus padidino toks pats skaičius DAX atstovių, kaip ir per antrą ketvirtį, o pajamų prieaugis fiksuotas dvidešimt septyniais atvejais.

Pramonės ir paslaugų šakų atstovių veiklos rezultatų pokyčių bendros medianos per metus irgi padidėjo, finansų sektoriaus atstovių pajamų ir EBITDA pelnų pokyčių medianos per praėjusių metų antrą ketvirtį apskritai buvo neigiamas, na o per praėjusį ketvirtį jau tik pajamų pokyčių mediana buvo nežymiai neigiama. Chemijos srities ir automobilių gamintojų atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianos nors ir išliko teigiamos, tačiau lyginant su pirmu šių metų ketvirčiu, jos jau buvo mažesnės, tuo tapu per metus automobilių gamintojų pajamų ir pelnų pokyčių medianos procentine išraiška buvo pagerintos, o kalbant apie chemijos sektorių, ten pajamų pokyčių mediana tapo teigiama, na o EBITDA pelnų nors ir buvo teigiama, tačiau mažesnė nei prieš metus.

Per praėjusį ketvirtį tiek pajamų, tiek EBITDA pelno kritimą fiksavo tik antras pagal dydį Vokietijos bankas Commerzbank bei kita finansų sektoriui priklausanti bendrovė Munich Re, kuri teikia draudimo paslaugas. Pabrėžtina, kad abiem atvejais pelnai krito labiau nei pajamos, be to, daugiau nei penktadaliu smuktelėjo informacinių technolgijų srityje veikiančios SAP pelnas.

Tuo tarpu buvo gan daug įmonių, kurios pastebimai pagerino savo veiklos rezultatus. Štai Lufthansa, kurios akcijos pabrango vienos iš labiausiai tarp DAX indekso narių, EBITDA pelnas pašoko net virš keturiasdešimt procentų, o energetikos milžinių RWE ir E.ON pelnai išsipūtė dar įspūdingiau, t.y. atitinkamai 5,5 karto bei trim kartais, bet tai visų pirma yra susiję su tuo, kad bendrovės gavo vienkartinio pobūdžio pajamų, kurių prieš metus nebuvo.

Per antrą šių metų ketvirtį tarp nagrinėjamų Vokietijos kompanijų savo veiklos rezultatus taip pat pastebimiau pagerino Thyssenkrupp, nekilnojamo turto projektų plėtotoja Vonovia, informacinių technologijų srityje veikianti Infineon Technologies, cemento gamintoja Heidelbergcement bei Adidas, na o tarp trijų didžiųjų šios šalies automobilių gamintojų, kurie pagerino savo veiklos rezultatus, pozityviausiai išsiskyrė Volkswagen grupė, kurios EBITDA pelnas pakilo virš keturias dešimt procentų, tiesa, prieš metus bendrovė buvo priversta atlikti vienkartinio pobūdžio nurašymus, kurių per antrą šių metų ketvirtį jau nebuvo.



Kaip ir įprasta buvo apskaičiuotos EBITDA maržos, taigi, bendra medianinė per praėjusį ketvirtį paaugo tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek lyginant su praėjusių metų antru ketvirčiu. Ta pati pozityvi tendencija fiksuota ir paslaugų srityje, tačiau štai pramonės atstovių bendra EBITDA maržų mediana per metus smuktelėjo, o lyginant su pirmu šių metų ketvirčiu, paaugo. Automobilių gamintojų minimas rodiklis per metus ūgtelėjo, tačiau lyginant su ankstesniu ketvirčiu, jau fiksuotas kritimas, chemijos įmonių bendra EBITDA pelningumo mediana, kuri per antrą šių metų ketvirtį buvo didžiausia tarp apskaičiuotų, per metus nepakito, tačiau lyginant su pirmu ketvirčiu, irgi kaip ir prieš tai minėtų atveju krito, na o finansų sektoriuje padėtis abiem atvejais pablogėjo.

Tarp trisdešimties DAX atstovių savo EBITDA pelningumą per praėjusį ketvirtį, lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sugebėjo padidinti septyniolika. Didžiausiu minimu rodikliu tradiciškai gali pasigirti Deutsche Boerse, t.y. šios kompanijos EBITDA marža per metus paaugo nuo 46,3 iki 50,1 procento. Didesnes nei keturiasdešimties procentų maržas tarp nagrinėjamų įmonių ir bankų sugeneravo Vonovia ir E.ON. Abiem atvejais šis rodiklis per metus irgi paaugo. Mažiausiu EBITDA pelningumu, kuris procentine išraiška buvo vienženklis, per antrą šių metų ketvirtį pasižymėjo Vokietijos pramonės atstovė Thyssenkrupp, logistikos ir pašto paslaugas teikianti Deutsche Post ir draudimo milžinė Munich Re. Tiesa, pirmais dviem atvejais šis rodiklis per metus paaugo.

Bendra turto grąžos arba ROA rodiklio mediana irgi paaugo tiek lyginant su pirmu ketvirčiu, tiek su antru 2016 metų ketvirčiu. Pastebimai šis rodiklis pakilo paslaugų srityje, tuo tarpu pramonėje turto grąžos medianinis rodiklis abiem atvejais kaip ir automobilių gamybos srityje smuktelėjo, o chemijos ir finansų per metus paaugo, tiesa, chemijos lyginant su pirmu šių metų ketvirčiu, ROA medianinis rodiklis krito.

Minimo rodiklio prieaugį per metus užfiksavo pusę iš nagrinėjamo indekso atstovių, na o kritimas fiksuotas trylikoje atveju. Per praėjusį ketvirtį Commerzbank banko turto grąža buvo neigiama, kai prieš metus neigiamu minimu rodikliu pasižymėjo E. ON ir RWE. Tuo tartu didžiausiais ROA rodikliais per antrą šių metų ketvirtį galėjo pasigirti Beiersdorf (šiuo atveju kalbama apie pirmą pusmetį) ir E.ON, tiesa, pirmosios atveju per metus jis kiek sumažėjo.

Kalbant apie tris lentelėje pateiktus finansinius santykinius rinkos vertės rodiklius, t.y. P/E, P/BV ir P/S, šiuo metu bendri medianiniai yra gana vidutiniai, t.y. nei itin žemi, nei itin aukšti bei gana panašūs į Skandinavijos OMX NORDIC 40 indekso atstovių, tačiau tuo pačiu žemesni už Amerikos Dow Jones Industrial Average indekso narių. Kaip matome lentelėje, mažiausiais minimais rinkos vertės medianiniais rodikliais bent dabartiniu metu pasižymi Vokietijos automobilių gamintojai bei finansų sektoriaus atstovai, o didžiausiais pramonės šakos narės ir chemijos srities atstovės.

Apžvalgą užbaigsime standartiškai, t.y. reziumuodami apie DAX indekso atstovių akcijų kainų pokyčius. Taigi, bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir pastebimai didesnė nei buvo per visus praėjusius metus. Nuo šių metų pradžios didesniosios dalies, t.y. aštuoniolikos minimo indekso narių akcijos pabrango, kai per visus praėjusius metus akcijų kainų prieaugį fiksavo irgi tiek pat, bet šių metų prieaugiai yra didesni. Šiais metais labiausiai pabrango finansų atstovių akcijos, tuo tarpu automobilių gamintojų ir Vokietijos pramonės šakos narių akcijų kainų pokyčių medianos bent kol kas šiais metais yra neigiamos.

Labiausiai gali džiūgauti tie, kurie metų pradžioje investavo į energijos milžinės RWE nuosavybės vertybinius popierius, nes jų vertė jau pašoko beveik aštuoniasdešimt procentų. Kaip minėta, pastebimai pabrango ir Lufthansa akcijos, t.y. jų vertė pašoko beveik septyniasdešimt procentų. Virš keturiasdešimt procentų ūgtelėjo Commerzbank banko ir kitos energetikos milžinės E.ON rinkos vertė.

Priešingoje barikadų pusėje atsidūrė didžiausias Vokietijos bankas Deutsche Bank, kurio kapitalizacija šiais metais susitraukė jau beveik penktadaliu. Heidelbergcement nuosavybės vertybiniai popieriai atpigo virš aštuonių procentų, o automobilių ir kitų transporto priemonių gamintojos Daimler akcijos nuo šių metų pradžios nuvertėjo aštuoniais procentais.


DAX indeksas šiuo metu yra lokalioje korekcijoje, kuri prasidėjo artėjant į pabaigą birželio mėnesiui. Be to, dabar testuojama augimo kanalo apatinė riba. Jei pavyks išlikti šiame kanale, t.y. nebus tvaraus jo pralaužimo, tuomet tikėtina, kad sulauksime naujos augimo bangos.




Kaip ir buvo prognozuota, toliau po lokalios korekcijos tęsiasi RWE įmonės akcijų kainos atšokimas po prieš tai buvusio ilgalaikio ir gan pastebimo kritimo. Šiuo metu testuojama ilgalaikio kritimo kanalo viršutinė riba. Jei ją pavyks tvariai pralaužti, tuomet tikėtinas dar didesnis šios bendrovės akcijų kainos atšokimas nuo dugno.




Lufthansa akcijų kaina pakilo iki ilgalaikės pasipriešinimo linijos. Pirmasis jos testavimas liepą buvo nesėkmingas, na o šį mėnesį sulaukėme pakartotinio testo. Jei jis ir vėl bus nesėkmingas, tuomet tikėtinas didesnis kainos kritimas, bet jeigu vis dėl to pavyktų tvariai pralaužti minimą liniją, tuomet akcijų kaina gali pajudėti dar labiau į viršų. Vis dėl to, po to tokio spartaus augimo anksčiau ar vėliau galime sulaukti korekcijos - didesnio pelnų realizavimo.




Po atšokimo, kuris fiksuotas nuo praėjusių metų spalio iki šių metų vasario, didžiausio Vokietijos banko akcijų kaina ir toliau nuosekliai krenta ir nesimato jokių ženklų, kad ši tendencija artimiausiu metu galėtų pasikeisti. Bet kokiu atveju, būtina atidžiai stebėti padėtį.




Heidelbergcement akcijų kaina šį mėnesį pro apatinę dalį ištrūko iš augimo kanalo, kuris tęsėsi nuo pat 2011 metų spalio mėnesio. Jei šis reiškinys bus tvarus, kas turėtų paaiškėti per artimiausius kelis mėnesius, tuomet tikėtina didesnė šios kompanijos akcijų kainos korekcija po prieš tai buvusio įspūdingo augimo.

 
Dar nėra komentarų