Artėjant konferencijai Jackson Hole

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: TMS Europe Data: 2017-08-23 22:41 Komentarai: (0)
Labiausiai laukiamas įvykis šią savaitę yra metinė konferencija Jackson Hole, kurioje kalbos suksis aplink dinamiškos pasaulio ekonomikos skatinimą. Pranešimus skaitys ekspertai iš akademinio ir finansinio sluoksnio, tačiau juos nustelbs centrinių bankų vadovai. Dienotvarkė dar nepaskelbta, tačiau valiutų rinkų dalyviai jau laukia daugiau konkretumo iš ECB prezidento. Mūsų duomenimis, šį kartą Mario Draghi neturėtų sukrėsti rinkų.

Iš ECB laukiama sprendimų dėl kiekybinio skatinimo programos mažinimo, apie ką anksčiau užsiminė oficialus banko atstovai. Pakankamas BVP augimas euro zonoje bei santykinai stabilus kainų augimas suteikia galimybę Mario Draghi pasireikšti, tačiau ECB prezidentas neskuba išsakyti tvirtos galutinės nuomonės ir laiko rinkas nežinioje. Mūsų nuomone, Draghi tik pakartos ankstesniame posėdyje pareikštą nerimą dėl pernelyg staigaus euro pabrangimo.

JAV atviros rinkos komiteto nariai taip pat neturėtų nustebinti. Paskelbtas posėdžio protokolas patvirtina Fed nusiteikimą mažinti kiekybinio skatinimo programą “pakankamai greitai”, o tai didina pinigų politikos pokyčio galimybę galbūt jau artimiausiame posėdyje rugsėjo mėnesį. Taip pat reikėtų rimtai vertinti ir bazinės palūkanų normos pakėlimo galimybę iki metų pabaigos, ypatingai atsižvelgiant į faktą, kad žinomas švelnios politikos šalininkas, Fed viceprezidentas Bill Dudley, taip pat remia bazinės normos padidinimą per artimiausius keturis mėnesius. Visgi, sprendimą gruodžio mėnesį turėtų nulemti infliacijos tendencija, kuri šiuo metu žemiau siekiamo lygmens.

Jei JAV pinigų politikos atstovai užsimintų apie augantį nesubalansuotumą ekonomikoje, per aukštas turto kainas arba pervertintas akcijas, mūsų nuomone, tokį toną būtų galima vertinti kaip griežtą. Nors dabartinė aplinka ir nepalanki atstatyti reguliariam bazinės palūkanų normos didinimui, tačiau mūsų duomenimis rinka nepakankamai vertina palūkanų normų padidinimo tempą. Ypač turint omenyje, kad kiekybinis griežtinimas vyks palaipsniui. Mūsų skaičiavimais centrinio banko balansas bus mažinamas po 10 mlrd. USD per mėnesį pradžioje, kas sudaro 0,5 proc. likvidumo sistemoje pertekliaus.

Artūras Kampanas
plėtros direktorius Lietuvoje
TMS Brokerage House
 
Dar nėra komentarų