JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2017-08-17 15:05 Komentarai: (0)
Investuotojai vis dar vertina vakar paskelbtą FED protokolą ir D. Trumpo galimybes vykdyti ekonomikos reformas po 2 patariamųjų tarnybų išformavimo. JAV akcijų ateities sandoriai krenta.



Trečiadienį JAV akcijos švelniai pasistiebė aukštyn, nors pati prekyba buvo gana permaininga. Investuotojai vertino pasirodžiusį JAV centrinio banko (FED) paskutinio susitikimo protokolą. Jis parodė, kad FED politikos formuotojai yra sunerimę dėl nespartėjančios infliacijos ir nesutaria dėl būsimos jos krypties, todėl rinkoje imama abejoti, ar tikrai išvysime dar vieną palūkanų normų kėlimą šiemet. Tiesa, FED praktiškai neabejoja dėl 4,5 trln. USD obligacijų portfelio mažinimo šiais metais, o daugiau detalių apie tai ketina paskelbti jau kito susitikimo metu, t.y. rugsėjį. Ženkliu akcijų brangimu vakar išsiskyrė Target Corp. (+3,6%), kadangi mažmenininkas paskelbė ūgtelėjusius bent metus veikiančių parduotuvių pardavimus ir kilstelėjo visų metų pelno prognozę. Prie neigiamų nuotaikų savo ruožtu prisidėjo prezidentas D. Trumpas, kuris buvo priverstas išformuoti 2 patariamąsias tarybas (Gamintojų tarybą bei Strategijos ir politikos forumą). Šias tarybas sudaro didžiausių šalies įmonių vadovai, o nemaža jų dalis nutarė pasitraukti, taip kritikuojant D. Trumpą dėl per švelnios reakcijos į įvykius Šarlotsvilyje, kur kraštutinių dešiniųjų protestas baigėsi susirėmimu su kairiosiomis grupuotėmis. Tokie D. Trumpo žingsniai pasėjo nerimą, kaip jam seksis įgyvendinti daugelį reformų – mokesčių, ekonomikos skatinimo ir pan.

Azijoje šiandien didesnė dalis akcijų sugebėjo pakilti. Tiesa, po paviešinto FED protokolo doleris pigo daugelio valiutų atžvilgiu, o savo ruožtu stiprėjusi jena kenkė Japonijos eksportuotojams, tad šios rinkos akcijos pigo. Visgi reiktų pažymėti, jog nors jena šiemet stiprėja ir tai bendru atveju yra nepalanku vietos eksportuotojams, tačiau naujausia statistika byloja gana teigiamus skaičius: liepą Japonijos eksportas per metus ūgtelėjo 13%, o tą daugiausia lėmė automobilių ir jų dalių eksportas. Tai jau aštuntas augimo mėnesis paeiliui.

Europoje vyrauja gana slogios nuotaikos ir nemaža dalis akcijų krenta. Ženkliau kritimu išsiskiria bankų akcijos, kadangi imama abejoti dėl FED palūkanų kėlimo šiemet. Didelė dalis bankų veiklą vykdo ir JAV, tad aukštesnės palūkanos yra laukiamos, nes potencialiai turėtų padidinti bankų grynąsias palūkanų maržas.

Šiandien priešprekybinėje sesijoje brangsta Alibaba akcijos, kadangi buvo paskelbti geri ketvirtiniai rezultatai – pajamos šoktelėjo 56%. Investuotojai taip pat laukia Filadelfijos FED gamybos sektoriaus indekso.

Vakar kritusi naftos kaina šiandien toliau juda ta pačia kryptimi. Vakar JAV energetikos informacijos administracija paskelbė, kad įmonių naftos atsargos per savaitę sumenko 8,9 mln. barelių, nors prognozė siekė vos 3 mln. barelių kritimą. Visgi šį faktą užgožė kitą žinutė, jog per savaitę JAV naftos gamyba paaugo 79 000 barelių iki 9,5 mln. barelių per dieną, t.y. išgaunama daugiausiai naftos per 2 metus.

 
Dar nėra komentarų