Verslo ir rinkų naujienos » Kainos Amerikoje paaugo mažiau nei laukta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-08-11 16:03.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25774


Per praėjusį mėnesį kainos Amerikoje nors ir paaugo, tačiau mažiau nei laukta. Po šios informacijos pasirodymo mūsų valiuta euras ėmė sparčiai stiprėti dolerio atžvilgiu, tačiau vėliau ši tendencija pasikeitė.

Metinė infliacija šioje šalyje liepą ūgtelėjo nuo 1,6 iki 1,7 procento, kai laukta, jog ji pasistiebs kiek labiau, t.y. iki vidutiniškai 1,8 procento.

Tuo tarpu bazinė metinė infliacija, kurią apskaičiuojant nėra atsižvelgiama į energijos išteklių ir maisto kainų pokyčius, per antrą šių metų vasaros mėnesį, palyginus su birželiu, Amerikoje kaip ir buvo laukiama nepakito bei ir toliau sudaro 1,7 procento. Šis rodiklis nekinta jau trečią mėnesį iš eilės.

Per patį liepos mėnesį vartotojų kainų indeksas šioje šalyje ūgtelėjo 0,1 procento, arba perpus mažiau nei prognozavo ekonomistai. Tuo tarpu birželį fiksuota, kad šis rodiklis apskritai nepakito.

Bazinė infliacija per minimą mėnesį irgi pakilo 0,1 procento, arba tiek pat kiek ir per pirmą vasaros mėnesį. Ekonomistai tikėjosi, jog ji bus dvigubai didesnė. Tai jau ketvirtas mėnesis iš eilės kai fiksuojamas analogiškas bazinės infliacijos augimas.

Liepą nauji automobiliai Amerikoje atpigo šeštą mėnesį iš eilės, šįkart 0,5 procento, arba labiausiai nuo pat 2009 metų. Be to, tiek pat atpigo ir naudotos transporto priemonės, ir tai jau buvo septintas kartas iš eilės. Mobilieji telefonai irgi vėl atpigo, šįkart 0,3 procento, kai mėnesį prieš tai jų kaina krito 0,8 procento.

Energijos ištekliai per minimą mėnesį atpigo 0,1 procento, o vien gamtinių dujų kaina krito 2,3 procento, kai degalų nepakito, nors mėnesį prieš tai smuktelėjo 2,8 procento. Tuo tarpu maistas pabrango 0,2 procento, kai birželį jo kainos nepakito.

Praėjusį mėnesį šioje šalyje dar pabrango lėktuvo bilietai (0,7 procento), būsto nuoma (0,1 procento), medicinos priežiūra (0,4 procento) bei draužiai (0,3 procento), kurie pabrango pirmą kart per pastaruosius penkis mėnesius. Liepą Amerikoje taip pat 1,3 procento pakilo receptinių vaistų kaina, kai mėnesį prieš tai jie pabrango vienu procentu.