Verslo ir rinkų naujienos » Naftos paklausa didesnė nei tikėtasi


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-08-11 14:41.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25773


Tarptautinė energetikos agentūra prognozuoja, kad šiemet naftos paklausa augs labiau nei tikėtasi, praneša naujienų agentūra Reuters. Tuo tarpu šiandien naftos kainos biržoje krenta.

Didesnis poreikis sumažins pernelyg dideles naftos atsargas nepaisant didesnės gavybos Šiaurės Amerikoje ir ne itin patikimo požiūrio į šios žaliavos gavybos ribojimą tarp OPEC kartelio šalių. Libija, kuri yra atleista nuo šio susitarimo, dar labiau padidino gavybą. Be to, minimos agentūros specialistai nurodo, jog Alžyras, Irakas ir Jungtiniai Arabų Emyratai nesugeba laikytis susitarimo.

Tarptautinė energetikos agentūra prognozuoja, kad šiemet naftos paklausa didės iki 1,5 milijonais barelių per dieną. Ankstesnėje mėnesio ataskaitoje buvo prognozuojama, kad ji augs 1,4 milijonais barelių. Kitais metais naftos paklausa, anot prognozės, turėtų padidėti 1,4 milijonais barelių per dieną.

Minimos agentūros specialistai spėja, kad praėjusį mėnesį pasaulinė naftos pasiūla buvo 520 tūkstančių barelių per dieną didesnė.

Tarptautinė energetikos agentūra prognozuoja, jog šiais metais naftos gavyba ne OPEC šalyse padidės 0.7 mln. barelių per dieną, na o kitais metais ji pakils jau 1.4 mln. barelių per dieną ir labiausiai prie to prisidės Amerikoje esantys šio energijos ištekliaus išgavėjai.

Po pietų biržoje už barelį WTI rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 48.35 dolerius, arba 0,49 procento mažiau nei vakar, na o Brent žaliavinė nafta buvo atpigusi 0,31 procento iki 51.74 dolerių už barelį.

Nuo šių metų pradžios WTI nafta atpigo 10,2 procento, o Brent - 8,7 procento.