Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2017-08-11 14:31.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25772


Akcijos toliau krenta visame pasaulyje, rizikos premijos auga, baiminantis karinio konflikto tarp JAV ir Š. Korėjos. Kol kas JAV akcijų ateities sandoriams nesiseka apgręžti neigiamo trendo.



Ketvirtadienį beveik visos JAV akcijos kraujavo, pagrindiniai indeksai krito, o dėl to daugiausia kaltinti reiktų JAV ir Š. Korėjos konfliktą. Pastaroji vakar netgi paskelbė gana detalų planą, kaip ketina atakuoti Guamo salą, kur įsikūrusi JAV karinė bazė. Be to, Š. Korėja pareiškė, kad konstruktyvus dialogas su D. Trumpu nėra įmanomas, o suveikti gali tik vien jėga. Kaip pastebi daugelis ekonomistų, besibaigiant JAV įmonių rezultatų skelbimo sezonui, kuris yra labai sėkmingas, trumpuoju laikotarpiu lieka vis mažiau priežasčių pirkti akcijas. Savo ruožtu žymusis investuotojas ir Bridgewater Associates fondų valdytojas Ray Dalio savo LinkedIn paskyroje paragino investuotojus draustis nuo dabartinių svyravimų, perkant auksą. Investuotojų baimę ir rinkos svyravimus matuojantis VIX indeksas vakar šoko aukštyn virš 40%. Tiesa, jis dar išlieka žemiau savo istorinio vidurkio, siekiančio apie 20.

Azijoje akcijos pratęsė kritimą – priežastys tos pačios, mažai investuotojų nori prieš savaitgalį turėti atvirų pozicijų, kuomet iškilusi geopolitinio karinio konflikto grėsmė. Pasirodė Kinijos vyriausybės statistika, jog vyriausybės išlaidų augimas liepą lėtėjo, nors pajamos toliau augo. Vyriausybė liepą išleido 1,35 trln. juanių (apie 202,7 mlrd. USD), t.y. 5,4% augimas per metus, nors dar birželį augimas siekė apie 19%.

Europoje akcijos, kaip ir visur, krenta. Kažkiek teigiamų emocijų investuojantiems Europoje galėjo įpūsti nebent Morgan Stanley bankas, kuris padidino savo prognozes eurui: kitąmet tikimasi, jog EUR/USD kursas pakils iki 1,25, be to, euras pasieks paritetą su svaru. Tai motyvuojama tuo, kad pagrindinės Europos šalys (Prancūzija ir Vokietija) stengiasi vardan stipresnės ES, bando vykdyti integracijos reformas, kurių seniai trūko.

Šiandien investuotojai nekantriai lauks JAV infliacijos duomenų, kadangi tai vienas pagrindinių faktorių šiuo metu, JAV centriniam bankui (FED) sprendžiant dėl monetarinės politikos priemonių. Vakar skelbtas liepos mėn. gamintojų kainų indeksas krito 0,1%, kai buvo laukta tokio paties dydžio kilimo. Beje, vakar FED Niujorko banko prezidentas Williamas Dudley kaip tik pakartojo nerimą, jog prireiks šiek tiek laiko, kol infliacija pasieks centrinio banko numatytą 2% tikslinę ribą. Šiandien dar savo kalbas sakys ir Dalaso banko prezidentas Fredas Kaplanas (16:40 val. Lietuvos laiku) bei Mineapolio banko prezidentas Neelas Kashkari (18:30 val. Lietuvos laiku).

Naftos kaina toliau leidžiasi. Tarptautinė energetikos agentūra sumažino savo prognozes, kiek prireiks OPEC naftos pasauliui šiais ir 2018 metais, kadangi buvo sumažintos prognozės, kiek naftos suvartos Kinija ir Indija. OPEC naftos šiais ir kitais metais reikės maždaug 400 000 barelių per dieną mažiau. Pavyzdžiui, šiais metais per dieną OPEC naftos poreikis turėtų būti vidutiniškai apie 32,6 mln. barelių, o tai yra mažiau nei liepą išgavo OPEC (išgauta 32,84 mln. barelių).