Verslo ir rinkų naujienos » JAV rinkų priešprekybinė apžvalga


Autorius: Myriad capital, Parašyta: 2017-08-10 14:43.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25765


Investuotojai vis dar bando atsigauti po išaugusios geopolitinės įtampos, o JAV akcijų ateities sandoriai toliau leidžiasi žemyn.



Vakar didesnė dalis JAV akcijų traukė žemyn, nors reikia pripažinti, kad sesijos eigoje jos buvo nukritusios ir gerokai daugiau. Ženkliausiai prie to prisidėjo, žinoma, nervingi investuotojai, kurie pardavinėjo akcijas dėl paaštrėjusio JAV ir Š. Korėjos konflikto. Teigiamų nuotaikų nepridėjo ir Walt Disney, kurios akcijos krito apie 4% ir kartu nusitempė nemažą dalį kitų bendrovių. Walt Disney paskelbė ketvirtinius rezultatus, kurie daugmaž atitiko analitikų lūkesčius, tačiau pranešė po 2018 m. nutrauksianti sutartį su Netflix. Tai dalis plano, pagal kurį taip pat ketinama 2018 m. paleisti ESPN sporto transliacijas, o 2019 m. tiesiogines Disney turinio transliacijas klientams. Po pranešimo Netflix akcijos smuko apie 1,5%.

Azijoje šiandien tęsėsi akcijų išsipardavimas. Kadangi pastaruoju metu akcijų kainos buvo gerokai ūgtelėjusios, daugelis investuotojų kilusį geopolitinį neapibrėžtumą išnaudojo kaip progą fiksuoti pelnus. Daugelis rinkos dalyvių sutaria, kad itin svarbų vaidmenį šiame JAV ir Š. Korėjos konflikte turėtų suvaidinti Kinija, kadangi ji yra pagrindinė Š. Korėjos prekybos partnerė ir gali tai panaudoti kaip poveikio priemonę. Tiesa, kartu daugelis atkreipia dėmesį, jog prekyba tarp šių valstybių tik auga, o Kinija yra mažai tepadariusi lig šiol, jei neatsižvelgsime į išreikštą pastarųjų sankcijų Š. Korėjai palaikymą Jungtinėse Tautose. Naujosios Zelandijos centrinis bankas, kaip ir tikėtasi, nepakeitė bazinės palūkanų normos (išliko 1,75%) ir sumažino savo 2018 ir 2019 metų infliacijos prognozes. Vangiai augant šalies ekonomikai ir nespartėjant infliacijai centriniam bankui gali tekti dar mažinti palūkanų lygį.

Europoje akcijos toliau skęsta. Vakar ženkliai stiprėjęs Šveicarijos frankas šiandien jau stoviniuoja vietoje, kas rodo, jog investuotojų pirminė baimė kiek atslūgo. Tačiau regiono ekonomikos naujienos nesuteikia šiandien optimizmo. Jungtinės Karalystės (JK) būstų kainos liepą augo lėčiausiu tempu per 4 metus – ūgtelėta tik 1%, kai dar birželį fiksuotas 7% augimas. Prancūzijos pramonės produkcijos apimtys savo ruožtu birželį per mėnesį smuko 1,1%, kai analitikai laukė tik 0,5% susitraukimo. Tiesa, JK atitinkamas rodiklis birželį pakilo 0,5%, nors ekonomistai prognozavo tik 0,1% plėtrą.

Šiandien standartiškai sulauksime JAV naujų bedarbių paraiškų skaičiaus ir investuotojai atidžiai klausysis FED Niujorko banko prezidento W. Dudley kalbos, tikėdamiesi sulaukti užuominų dėl vykdomos monetarinės politikos. Nors šiandien sulauksime ir JAV gamintojų kainų indekso, tačiau tikriausiai visi lūkuriuos rytojaus, kadangi tuomet bus paskelbtas vartotojų kainų indeksas.

Naftos kaina vakar kiek ūgtelėjo po oficialios JAV atsargų statistikos – JAV įmonių naftos atsargos per savaitę sumenko 6,5 mln. barelių iki 1,15 mlrd. barelių. Toks kritimas yra beveik triskart didesnis nei prognozuota. Tiesa, remiantis Bloomberg duomenimis, nors JAV atsargos ir mažėja paskutiniu metu dėl sezoninės paklausos, tačiau jos vis dar išlieka beveik 90 mln. barelių didesnės nei 5 metų vidurkis.