Verslo ir rinkų naujienos » N.Roubini: „Trumpokonomika“ sukels rinkos korekciją


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-08-08 18:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25751


Šešių mėnesių prezidento Donald Trump administracijos valdymas iš tikrųjų sukėlė daugiau klausimų nei pateikė kokių nors atsakymų, teigia ekonomikos guru Nouriel Roubini.

Jis tvirtina, kad pagrindinis galvosūkis - tai finansų rinkų atitrūkimas nuo realaus pasaulio.

„Nors vertybinių popierių rinkos ir toliau pasiekia naujus aukščiausius lygius, Amerikos ekonomika per pirmą šių metų pusmetį paaugo tik 1,9 procento, arba lėčiau nei ji augo per antrąją prezidento Barack Obama kadenciją, ir nesitikima, kad per likusią šių metų dalį jai seksis daug geriau“ - tikina Nouriel Roubini.

„Taip, infliacija yra maža, o įmonių pelnai ir vertybinių popierių rinkos auga. Bet skirtumas tarp Volstrito ir Mainstrito auga“ - atkreipė dėmesį Niujorko universiteto Sterno verslo mokyklos profesorius.

„Atsižvelgiant į Trump administracijos politinį neveiksmingumą, galima daryti prielaidą, kad jei apskritai bus kokių nors paskatų, jos bus mažesnės nei tikėtasi“ - sakė jis.

„Siekiant naudos Amerikos darbuotojams ir norint paskatinti ekonomikos augimą, mokesčių reforma turi padidinti naštą turtingiesiems ir padėti darbuotojams ir vidurinei klasei. Tačiau Trump pasiūlymai turės priešingą poveikį, t.y. priklausomai nuo to į kokį planą pažvelgsite, 80 - 90 procentų naudos atitektų dešimčiai procentų tų, kurie gauna didžiausias pajamas“ - tikino Nouriel Roubini.

„Dar daugiau, Amerikos korporacijos nelaiko trilijonų dolerių grynais ir atsisako daryti kapitalo investicijas, nes mokesčių tarifas yra per didelis, kaip tvirtina Donald Trump ir Kongreso respublikonai. Bet veikiau įmonės yra mažiau linkę investuoti, nes lėtas darbo užmokesčio augimas mažina vartojimą ir kartu bendrą ekonomikos augimą“ - atkreipė dėmesį Niujorko universiteto Sterno verslo mokyklos profesorius.

„Dideli rinkos vertinimai, kuriuos skatina likvidumas ir neracionalus optimizmas, neatspindi fundamentalių ekonominių realijų. Galutinė rinkos korekcija yra neišvengiama. Vienintelis klausimas yra kai tai įvyks, ką dėl to apkaltins Trump“ - reziumavo Nouriel Roubini.