2017 metais patys vertingiausi sporto klubai pasaulyje

» Straipsniai » Atsipalaidavimui
Žinomas leidinys Forbes tradiciškai sudarė einamųjų 2017-ųjų metų penkiasdešimties pačių vertingiausių pasaulio sporto klubų sąrašą.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2017-07-22 01:15 Komentarai: (0)
Visai nesvarbu koks tai bebūtų sportas, jis visuomet susilaukia daug dėmesio visuomenės tarpe, ypač kai šalies ar miesto komanda arba nacionalinė rinktinė kažkurioje sporto šakoje pasiekia aukštų rezultatų ir skambių pergalių. Be jokios abejonės, kaip ir kiekvienoje srityje, taip ir sporte, yra taip vadinami globalūs sporto klubai, kurie yra labai populiarūs ir turi daug gerbėjų visame pasaulyje. Žinomas leidinys Forbes tradiciškai sudarė einamųjų metų, šiuo atveju 2017 metų penkiasdešimties pačių vertingiausių pasaulio sporto klubų sąrašą, tad šįkart laisvalaikio rubrikoje trumpai iš arčiau susipažinkime su dvidešimties pačių vertingiausių pasaulyje sportų klubų reitingu ir tų klubų vertėmis.

Forbes leidinys nuo pat 1998 metų atlieka pagrindinių sporto lygų komandų vertinimus. Penkiasdešimties pačių vertingiausių pasaulio sporto klubų sąrašas sudarytas remiantis atliktu NFL (amerikietiškojo futbolo lygos), NHL (ledo ritulio lygos), NBA (krepšinio), MLB (beisbolo), futbolo, Nascar (automobilių lenktynių) bei F1 (lenktynės) komandų vertinimu. Tiesa, šiais metais nei viena F1, Nascar ir NHL komanda į šį sąrašą vėl nepateko.

2017 metais vertės riba norint patekti į minimą sąrašą yra aštuoniolika procentų aukštesnė nei prieš metus ir siekia 1,75 mlrd. dolerių. Net trisdešimt šeši klubai, kurių vertė yra ne mažesnė nei vienas milijardas dolerių, nepateko į pirmąjį penkiasdešimtuką. Naujos pelningesnės rungtynių transliacijų sutartys su televizijomis bei augantys žaidėjų atlyginimai - tai pagrindiniai veiksniai, kurie lėmė pasaulio sporto klubų verčių augimą.

Tarp penkiasdešimties pačių vertingiausių sporto klubų, net 43 EBITDA pelnas (t.y. pelnas prieš palūkanas, mokesčius, nusidėvėjimą ir amortizaciją) sudarė mažiausiai penkiasdešimt milijonų dolerių, na o tik dviejų komandų atveju fiksuotas neigiamas rezultatas.

Nė viena sporto lyga nėra tokia pelninga kaip NFL, t.y. amerikietiškojo futbolo lyga, kur komandos vidutinis EBITDA pelnas sudarė 91 milijoną dolerių ir niekas neuždirbo mažiau nei 26 milijonus dolerių.

Tad į šių metų pačių vertingiausių pasaulyje sporto klubų pirmąjį penkiasdešimtuką pateko net dvidešimt devynios šios lygos atstovės (tik vos trys liko už šio sąrašo ribų), kai praėjusiais metais jų buvo mažiau, t.y. dvidešimt septynios.

Be to, Forbes leidinio sudarytame vertingiausių pasaulio sporto klubų pirmajame penkiasdešimtuke dar yra aštuoni Amerikos beisbolo klubai, kai prieš metus jų buvo septyni bei po septynias Europos futbolo komandas ir Amerikos krepšinio lygos NBA atstoves, kai 2016 metais jų buvo po aštuonias.

Antrus metus iš eilės vertingiausiu pasaulyje sporto klubu buvo pripažintas Dalaso Cowboys, t.y. amerikietiškojo futbolo atstovas. Jo vertė per metus paaugo penkiais procentais iki rekordinių 4,2 mlrd. dolerių. Tai visų pirma susiję su naudingesne televizijos transliacijų sutartimi. Šio klubo savininkas Jerry Jones 1989 metais jį įsigijo už 150 milijonų dolerių.

Prieš tai šiame reitinge lyderiavo puikiai visiems žinomas Madrido Real futbolo klubas, kurio vertė per metus krito dviem procentais, tad jis Forbes sudarytame sąraše smuktelėjo iš antros net i penktą poziciją. Tiesa, praėjęs sezonas šiam karališkajam klubui sportine prasme iš ties buvo sėkmingas, nes po ilgesnės pertraukos laimėta Ispanijos čempionate, be to, antrą kartą iš eilės iškovota UEFA Čempionų lygos taurė, kas šiuolaikiniame šio turnyro formate nutiko pirmą kart.

Šiais metais į antrą poziciją pačių vertingiausių pasaulio sporto klubų sąraše pakilo beisbolo atstovė iš Amerikos Niujorko Yankees. Šio klubo vertė palyginus su 2016 metais padidėjo devyniais procentais, o prieš metus jis šiame reitinge buvo dviem pozicijomis žemiau. Į trečiąją pozicija iš penktos palypėjo Manchester United, kuris tuo pačiu po ilgos pertraukos tapo pačių vertingiausiu futbolo klubu pasaulyje. Jo vertė dėl pasirašytos naujos Premier lygos rungtynių transliacijos sutarties per metus pakilo vienuolika procentų iki 3,69 mlrd. dolerių. Viena pozicija žemiau nusileido kitas futbolo klubas iš Ispanijos FC Barcelona. Nors jam praėjęs sezonas futbolo aikštėse nebuvo toks sėkmingas kaip Real, tačiau šio klubo iš Katalonijos vertė pakilo dviem procentais i tuo pačiu viršijo prieš tai minėtos komandos vertę.

Tarp krepšinio klubų pačiu vertingiausiu ir toliau išlieka Niujorko Knicks. Jo vertė per metus ūgtelėjo dešimt procentų iki 3,3 mlrd. dolerių, o vieta reitinge išliko ta pati septinta. Labiausiai per metus Forbes sudarytame sąraše pašoko amerikietiškojo futbolo klubo Los Andželo Rams vertė. Tai visų pirma yra susiję su šios komandos persikėlimu iš Sent Luiso į Los Andželą.

Forbes leidinio sudaryto 2017 metų 50 pačių vertingiausių pasaulio sporto klubų reitingo pirmasis dvidešimtukas:

1. (1.) Dalaso Cowboys (JAV, amerikietiškas futbolas), vertė: 4,2 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 5 procentais);

2. (4.) Niujorko Yankees (JAV, beisbolas), vertė: 3,7 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 9 procentais);

3. (5.) Manchester United (Anglija, futbolas), vertė: 3,69 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 11 procentų);

4. (3.) FC Barcelona (Ispanija, futbolas), vertė: 3,64 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 2 procentais);

5. (2.) Madrido Real (Ispanija, futbolas), vertė: 3,58 mlrd. dolerių (per metus krito 2 procentais);

6. (6.) New England Patriots (JAV, amerikietiškas futbolas), vertė: 3,4 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 6 procentais);

7. (7.) Niujorko Knicks (JAV, krepšinis), vertė: 3,3 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 10 procentų);

8. (9.) Niujorko Giants (JAV, amerikietiškas futbolas), vertė: 3,1 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 11 procentų);

9. (11.) San Francisko 49ers (JAV, amerikietiškas futbolas), vertė: 3 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 11 procentų);

9. (10.) Los Andželo Lakers (JAV, krepšinis), vertė: 3 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 11 procentų);

11. (8.) Vašingtono Redskins (JAV, amerikietiškas futbolas), vertė: 2,95 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 4 procentais);

12. Los Andželo Rams (JAV, amerikietiškas futbolas), vertė: 2,9 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 100 procentų);

13. (13.) Niujorko Jets (JAV, amerikietiškas futbolas), vertė: 2,75 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 6 procentais);

13. (14.) Los Andželo Dodgers (JAV, beisbolas), vertė: 2,75 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 10 procentų);

15. (12.) Miuncheno Bayern (Vokietija, futbolas), vertė: 2,71 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 1 procentu);

16. (16.) Čikagos Bears (JAV, amerikietiškas futbolas), vertė: 2,7 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 10 procentų);

16. (18.) Bostono Red Sox (JAV, beisbolas), vertė: 2,7 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 17 procentų);

18. Čikagos Cubs (JAV, beisbolas), vertė: 2,68 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 22 procentais);

19. (20.) San Francisko Giants (JAV, beisbolas), vertė: 2,65 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 18 procentų);

20. (15.) Hiūstono Texans (JAV, amerikietiškas futbolas), vertė: 2,6 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 4 procentais);

20. Golden State Warriors (JAV, krepšinis), vertė: 2,6 mlrd. dolerių (per metus padidėjo 37 procentais).
 
Dar nėra komentarų