JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Myriad capital Data: 2017-07-21 14:49 Komentarai: (0)
Šiandien negausu ekonomikos naujienų, o investuotojams susikoncentravus į įmonių ketvirtinių rezultatų skelbimą, JAV akcijų indeksų ateities sandoriai švelniai krenta.



Pagrindiniai JAV akcijų indeksai ketvirtadienio prekybą baigė, žvelgdami į skirtingas puses. Nasdaq indeksas sugebėjo truputį pakilti, tačiau tiek S&P 500, tiek ir Dow Jones švelniai smuktelėjo. Prie pastarojo indekso kritimo bene labiausiai prisidėjo mažmenininkės Home Depot akcijos, smigusios žemyn virš 4%. Tokią investuotojų reakciją išprovokavo naujienos, jog konkurentas Sears Holdings Corp. nusprendė savo Kenmore prekės ženklo namų buitinę techniką pardavinėti per Amazon. Šaldytuvai bei viryklės bus pardavinėjami per Amazon svetainę ir tai bus pirmieji pardavimai ne per savo tinklo parduotuves. Sears rikiuojasi trečias JAV pagal buitinės technikos pardavimus po Lowe's Cos. ir Home Depot. Be to, reikia pažymėti, kad nuotaikas vakar temdė ir toliau vykstantys tyrimai dėl JAV prezidento ryšių su Rusija.

Azijoje prieš savaitgalį investuotojai nutarė fiksuoti pelnus ir didesnė dalis akcijų koregavosi. Išskirti galima būtų nebent Australijos dolerio viražus. Iš pradžių Australijos doleris tęsė šios savaitės stiprėjimą JAV dolerio atžvilgiu, o tą lėmė geri Australijos darbo rinkos duomenys bei brangusi geležies rūda, kuri yra pagrindinė šalies eksporto žaliava. Tačiau vėliau Australijos doleris smigo žemyn, kuomet šalies centrinio banko atstovas Guy Debelle pareiškė, jog paskutinio valdybos posėdžio komentarų apie neutralią palūkanų normą nereikėtų interpretuoti kaip griežtėjančios pinigų politikos.

Europoje akcijos krenta. Pirmiausia dalis įmonių nuvylė savo ketvirtiniais rezultatais (Philips Lighting, Valeo), o kartu ir stiprėjantis euras kelia grėsmę regiono eksportuotojams. Vakar ECB, kaip ir tikėtasi, nepakeitė pinigų politikos priemonių – nei palūkanų normų, nei obligacijų supirkimo programos. Visi laukia, kada bus pradėta mažinti ši programa, nes tai būtų pirmas svarbus žingsnis, tačiau Mario Draghi tepasakė, kad diskutuoti apie tai bus galima pradėti ne anksčiau šio rudens. Visgi jis nedetalizavo, ar tai bus aptariama jau rugsėjo susitikimo metu. Rinkoje laukiama, kad programos mažinimas prasidės kitąmet ir per metus galėtų būti baigtas.

Naftos kaina šiandien krenta. Dabar investuotojai laukia pirmadienį Sankt Peterburge vykstančio OPEC naftos ministrų susitikimo. Tokie susitikimai vyksta kas mėnesį ir jie daugiausia skirti pasitikrinti, ar laikomasi sutarto išgauti žaliavos kiekio normatyvo, stengiamasi pateikti tam tikras rekomendacijas, bet nėra priimami patys sprendimai. Susitikime dalyvaus ir OPEC nepriklausanti Rusija, o dabar bene didžiausi galvos skausmai karteliui yra toliau auganti JAV pasiūla, nemažėjantys išgavimai Libijoje ir Nigerijoje (joms OPEC taiko išimtį nesilaikyti išgavimo ribojimo dėl politinio nestabilumo valstybėse), be to, Ekvadoras grasina savavališkai nebesilaikyti išgavimo ribojimo.

 
Dar nėra komentarų