Verslo ir rinkų naujienos » Kinijos ekonomika paaugo sparčiau nei laukta


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-07-17 13:12.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25617


Per antrą šių metų ketvirtį Kinijos metinis bendrojo vidaus produkto prieaugis išliko toks pats kaip ir ketvirtį prieš tai, kai laukta, jog jis kiek sulėtės. Be to, prognozes viršijo ir kiti makroekonominiai rodikliai.

Per praėjusį ketvirtį antra pagal dydį pasaulio ekonomika paaugo 6.9 procento, kai laukta, jog jos prieaugis sulėtės iki vidutiniškai 6.8 procento. Tuo tarpu ketvirčio bendrojo vidaus produkto prieaugis siekė 1.7 procento, kas atitiko ekonomistų lūkesčius, kai per pirmą šių metų ketvirtį ketvirčio ekonomikos augimas buvo mažesnis ir sudarė 1.3 procento.

Mažmeninės prekybos Kinijoje metinis prieaugis birželį siekė vienuolika procentų, kai prognozuota, jog jis sudarys vidutiniškai 10.6 procento, kai mėnesį prieš tai jis siekė 10.7 procento. Pramonės produkcijos metinis prieaugis minimą mėnesį irgi buvo didesnis nei laukta, t.y. siekė 7.6 procento, o prognozuota, jog sudarys kaip ir mėnesį prieš tai 6.5 procento.

Investicijos į ilgalaikį turtą per pirmą šių metų pusmetį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, paaugo 8.6 procento, kai prognozuota, jog ūgtelės vidutiniškai 8.5 procento.

Kinijos valdžia tikisi, kad per šiuos metus šalies ekonomika paaugs 6.5 procento, kai per 2016 metus ji ūgtelėjo 6.7 procento.

„Tokiu metu prieš metus viskas buvo kiek kitaip, nes egzistavo susirūpinimas dėl augimo sulėtėjimo, be to, buvo spaudimas susijęs su kapitalo nutekėjimu ir valiuta, tačiau kaip mes ir tikėjomės, vykstant partijos kongresui viskas stabilizavosi. Augimo tempas išliko gana aukštas Ir valdžios institucijos tikrai sumažino spaudimą kapitalo nutekėjimui“ - sakė Fitch padalinio Azijos ir Ramiojo vandenyno šalyse vadovas Stephen Schwartz.

Kinijos akcijų rinkos pagrindinis indeksas Shanghai Composite šiandieninę prekybą baigė nusmukęs 1.43 procento iki 3176.46 punktų. Nuo metų pradžios jo vertė pakilo virš dviejų procentų, o per pastaruosius vienerius metus - 4.4 procento.