OPEC vis dar išgauna per daug naftos

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-07-12 18:28 Komentarai: (1)
Naftą išgaunančias ir eksportuojančias šalis vienijančios OPEC organizacijos parengtos 2018 metų pasaulinės prognozės rodo, kad nepaisant šio energijos ištekliaus gavybos sumažinimo, kartelio atstovai vis dar išgauna per daug naftos, kad galėtų efektyviai daryti spaudimą jos kainos didėjimo linkme.

Nors naftą eksportuojančių šalių organizacija įsipareigojo sumažinti savo produkcijos tiekimą, tačiau per pirmą šių metų pusmetį pasiūla ir toliau viršijo paklausą.

Praėjusį mėnesį naftos gavyba siekė 32,6 mln. barelių per dieną. Tuo tarpu įvertinus Amerikos naftos išgavėjus, kurie didino šios žaliavos pasiūlą, naftos ir toliau bus daugiau nei esanti paklausa, kuri anot OPEC kitais metais turėtų sudaryti 32,2 mln. barelių per dieną.

Tiesa, pateikti duomenys rodo, kad naftos gavybos ribojimas, kuris buvo pratęstas iki kitų metų kovo mėnesio, turėjo teigiamą poveikį, nes štai išsivysčiusiose šalyse sumažėjo šios žaliavos atsargos, kurios per antrą šių metų pusmetį ir toliau turėtų susitraukinėti, tačiau vis gi lėčiau nei buvo tikimasi.

OPEC atstovai prognozuoja, kad kitais metais pasaulinė naftos paklausa ūgtelės 1,3 procento arba 1.26 mln. barelių per dieną. Tuo tarpu šios žaliavos pasiūlos augimas už OPEC ribų paspartės maždaug dviem procentais arba 1.1 mln. barelių per dieną ir labiausiai prie to prisidės Amerikos naftos išgavėjai.

Artėjant vakarui biržoje už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 47,54 dolerius, arba nežymiai daugiau nei vakar, o WTI rūšies žaliavinė nafta buvo pabrangusi 0,56 procento iki 45,29 dolerių už barelį.

Nuo šių metų pradžios Brent nafta atpigo 16,3 procento, o WTI - šešiolika procentų.
 
1.   Parašė tavo   2017-07-12 19:28  

pasauline naftos paklausa per 90mln bareliu per diena.