Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2017-07-12 10:21 Komentarai: (0)
Bręstantis naujas skandalas dėl D. Trumpo rinkiminėje kampanijoje naudotos Rusijos valdžios surinktos informacijos paskatino ženklų euro stiprėjimą, o didieji Europos akcijų indeksai reaguodami į naujienas krito. Vokietijos DAX traukėsi -0,07 proc., Britanijos FTSE 100 -0,55 proc., o Stoxx Europe 600 neteko -0,65 proc. savo vertės.

D. Trumpo vyriausias sūnus pirmadienį pripažino, kad JAV prezidento rinkiminės kampanijos metu kartu su tėvo rinkimų štabo vadovu bei žentu, kuris šiuo metu yra vienas iš svarbiausių Baltųjų Rūmų patarėjų, buvo susitikęs su viena Rusijos teisininke, kuri jam suteikė kompromituojančios informacijos apie pagrindinę rinkimų varžovė H. Clinton. Skandalą sunkina tai, jog prieš susitikimą JAV prezidento sūnus buvo informuotas, kad teisininkės siūloma informacija yra susijusi su aukščiausių Rusijos valdžios atstovų pastangomis paveikti rinkimų rezultatus bei yra tiesiogiai surinkta veikiant Kremliui. D. Trumpas Jaunesnysis, reaguodamas į plintančią krizę pranešė, kad buvusio tėvo verslo partnerio Rusijoje iniciatyva surinkta informacija, kurią jis gavo susitikimo metu buvo nenaudinga ir nebuvo panaudota kampanijos metu. Tuo tarpu D. Trumpas bei Rusijos valdžios atstovai apskritai neigia turintys informacijos apie įvykusį susitikimą.

Ženklią įtaką rinkų judesiams vakar darė ir FED atstovės Lael Brainard pranešimas, kurio metu ji pareiškė susirūpinimą dėl planų iki metų pabaigos įvykdyti dar vieną palūkanų normos pakėlimą, tačiau išlaikė palaikymą planams artimiausiu metu pradėti mažinti JAV centrinio banko supirktų 4,5 trln. JAV dolerių vertės obligacijų kiekį. L. Brainard paskelbė, kad dabartinė FED politika, kurios metu palūkanų normos yra palaikomos 1 – 1,25 proc. rėžyje yra artima neutraliai, kurios metu ekonomika yra nei stimuliuojama, nei ribojamas jos augimas. FED vadovės neramina lėtėjantis infliacijos augimas, kuris šiais metais, turėtų būti lygus 1,4 proc., kai tuo tarpu centrinio banko siekiamybė yra 2 proc.

Pastarosios dvi naujienos labiausiai paveikė dolerio kursą, kuris didžiųjų valiutų atžvilgiu pajudėjo link žemiausio lygio nuo spalio mėnesio. Europos indeksų sudėtyje visi kompanijų sektoriai išskyrus kalnakasybos (+0,12 proc.) į naujienas reagavo neigiamai, tik ketvirtadaliui įmonių fiksuojant vertės augimus. Aukso uncijos kaina reaguodama į pranešimus per dvi sesijas pakilo daugiau nei 8 JAV doleriais (+0,7 proc.) ir šiandien ryte 08:50 val. buvo lygi 1220,24 JAV doleriams, o JAV 10 metų obligacijų pajamingumas ryškėjant D. Trumpo Jaunesniojo skandalui buvo pasiekęs didžiausią reikšmę per pastaruosius 2 mėnesius, tačiau po L. Brainard pareiškimo nuo aukštumų atsitraukė.

Didieji JAV akcijų indeksai antradienį antrą prekybos sesiją iš eilės nenutolo nuo rinkos atidarymo reikšmių, Dow Jones pokyčio nefiksuojant, o S&P 500 krentant -0,08 proc. Investuotojams ruošiantis šiandien įvyksiančiam J. Yellen pranešimui, rinkos laukia FED vadovės užuominų dėl infliacijos lūkesčių bei pozityvių naujienų dėl JAV ekonomikos situacijos. Indeksai taip pat nėra linkę judėti žemyn, kadangi laukiama kompanijų pirmųjų antrojo ketvirčio veiklos rezultatų.

Azijoje trečiadienio rytą 08:37 val. Japonijos NIKKEI 225 fiksavo -0,43 proc. kritimą, Australijos ASX 200 traukėsi -0,95 proc., o Kinijos CSI 300 stiebėsi +0,11 proc.

Valiutų rinkos

Po vakarykščių naujienų JAV dolerio kursas didžiųjų valiutų atžvilgiu šiandien antrą prekybos sesiją iš eilės fiksavo kritimą, per kurį neteko beveik -0,5 proc. vertės. Tuo tarpu euro kursas nuo vakar fiksuoja augimus daugumos valiutų atžvilgiu. EUR/USD kursas per dvi prekybos sesijas sustiprėjo daugiau nei 0,8 proc., ir šiandien ryte 08:53 val. buvo lygus 1,1479, o EUR/GBP kursas per dvi sesijas pabrango beveik 1 proc. ir tuo pat metu kainavo 0,8929.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos vertybinių popierių rinkoje antradienio prekybos metu sugeneruota apyvarta viršijo 1,454 mln. Eur. Pozityviai nusiteikęs Vilniaus indeksas kilo +0,93 proc., Rygos +0,06 proc., o Talino +0,22 proc.
Aktyviausiai buvo prekiauta 0,20 Eur dividendus mokėsiančiomis „Silvano Fashion Group“ akcijomis, kurios vakar krito -1,38 proc. iki 2,86 Eur kainos. Šiandien bus prekiaujama jau į dividendus nepretenduojančiomis akcijomis.

„Grindeks“ akcijos toliau be pasipriešinimo augo ir vakarykštės prekybos sesijos pabaigoje kainavo 8,46 Eur (+2,67 Eur.)

„Vilkyškių pieninė“ vakar užfiksavo dar +3,57 proc. kilimą iki 3,19 Eur kainos, rinkai toliau reaguojant į gerus bendrovės birželio rezultatus, o „Pieno žvaigždės“ formuojantis panašių rezultatų lūkesčiams augo +4,73 proc. iki 1,55 Eur kainos.
 
Dar nėra komentarų