STAIGMENA, Amerikos ekonomika ūgtelėjo gerokai sparčiau nei prieš tai skelbta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-05-26 16:32 Komentarai: (0)
Per pirmą šių metų ketvirtį remiantis antruoju vertinimu, didžiausia pasaulyje Amerikos ekonomika ūgtelėjo pastebimai sparčiau nei skelbta remiantis pirminiu preliminariu vertinimu. Be to, sumetintas prieaugis viršijo ekonomistų lūkesčius.

Amerikos bendrojo vidaus produkto sumetintas prieaugis per praėjusį ketvirtį siekė 1,2 procento, kai laukta, jog po perskaičiavimo augimas bus padidintas nuo 0,7 iki vidutiniškai 0,9 procento. Tai lėčiausias augimas nuo pat praėjusių metų pirmojo ketvirčio, kai per paskutinį praėjusių metų ketvirtį didžiausia pasaulyje ekonomika pakilo 2,1 procento.

Vartotojų išlaidos, kurios sukuria daugiau nei du trečdalius Amerikos bendrojo vidaus produkto vertės, per pirmą šių metų ketvirtį ūgtelėjo dvigubai sparčiau nei skelbta remiantis pirminiu preliminariu vertinimu, t.y. 0,6 procento, arba lėčiausiai nuo pat 2009 metų ketvirtojo ketvirčio. Prognozuota, jog po pervertinimo prieaugis bus padidintas iki vidutiniškai 0,4 procento. Per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį šis rodiklis paaugo net 3,5 procento.

Be to, paaiškėjo, jog per pirmus tris šių metų mėnesius Amerikos verslo fiksuoto pobūdžio investicijos, t.y. į ilgalaikį turtą, paaugo labiau nei prieš tai skelbta, t.y. ne 9,4 procento, o 11,4 procento, arba labiausiai per paskutinius penkis metus.

Tačiau kitą vertus verslo atsargų pokyčio neigiamas poveikis bendrojo vidaus produkto prieaugiui buvo didesnis nei prieš tai manyta, t.y. sudarė ne 0,93 procentinio punkto, o 1,07 procentinio punkto. Jų per pirmą šių metų ketvirtį buvo padidinta ne už 10.3 mlrd. dolerių, o tik už 4.3 mlrd. dolerių, kai ketvirtį prieš tai - net už 49.6 mlrd. dolerių.

Tačiau užsienio prekybos atveju buvo priešingai, t.y. teigimas indėlis pakilo nuo 0,07 iki 0,13 procentinio punkto. Amerikos valdžios išlaidos per pirmą šių metų ketvirtį smuktelėjo 1,1 procento, nors anksčiau skelbta, jog krito 1,7 procento. Tad neigiamas poveikis ekonomikos augimui buvo mažesnis, t.y. ne 0,3 procentinio punkto, o tik 0,2 procentinio punkto.

Ekonomistai prognozuoja, kad per šį ketvirtį didžiausios pasaulyje ekonomikos augimas paspartės iki trijų procentų, na o per visus šiuos metus Amerikos bendrasis vidaus produktas ūgtelės 2,2 procento.

Kaip minėta, tai antrasis vertinimas, na o dar laukia trečiasis praėjusio ketvirčio Amerikos bendrojo vidaus produkto perskaičiavimas, kurio rezultatus sužinosime birželio mėnesio pabaigoje.
 
Dar nėra komentarų