OPEC nori išgauti mažiau ir uždirbti daugiau

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-05-24 17:35 Komentarai: (0)
Tarptautinė energetikos agentūra mano, kad OPEC turi finansinį stimulą pratęsti savo šiuo metu taikomą naftos išgavimo apribojimą. Anot jos specialistų, dabartinis šio energijos išteklio išgavimo sumažinimas pasiteisino.

Tarptautinės energetikos agentūros atstovų skaičiavimai rodo, kad palyginus su trimis paskutiniais praėjusių metų mėnesiais, per pirmą 2017 metų ketvirtį kartėlis uždirbo septyniasdešimt penkiais milijonais dolerių daugiau. Tai nutiko netgi nepaisant to, jog bendra naftos gavyba buvo sumažinta nuo 33,3 iki 31,9 mln. barelių per dieną.

Tuo tarpu IHS Markit agentūra taip pat tikina, jog Rusija, kuri be OPEC yra didžiausia naftos išgavėja pasaulyje, po jos gavybos sumažinimo uždirbo daugiau iš šios žaliavos pardavimo.

Naftą eksportuojančių šalių organizacija, ir jų sąjungininkai mano, kad veiksmai, kuriais buvo siekiama apriboti juodojo aukso pasiūlą, yra efektyvūs ir lėmė didesnį pelną.

Po paskelbimo apie tai, kad OPEC nariai ir jos sąjungininkai pusei metų apribos naftos tiekimą, pastebimai šoktelėjo šios žaliavos kaina. Tačiau balandį dėl padidėjusių atsargų ji ir vėl ėmė pigti. Nuo šio mėnesio pradžios naftos kaina vėl atsitiesė, nes rinkos dalyviai tikisi, kad OPEC pratęs šio energijos ištekliaus gavybos ribojimą.

OPEC kartelio narių ir šalių atstovų, kurios nepriklauso šiai organizacijai, susitikimas įvyks jau rytoj. Saudo Arabijos naftos ministras Khalid Al-Falih atskleidė, kad dauguma kartelio narių pasisako už gavybos apribojimo pratęsimą.

Artėjant vakarui nafta biržoje brango. Už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 54.33 dolerius, arba 0,33 procento daugiau nei vakar, na o WTI rūšies nafta buvo pabrangusi 0,1 procento iki 51.52 dolerių už barelį.

Nuo metų pradžios Brent nafta atpigo virš keturių procentų, o WTI - irgi panašiai. Per pastaruosius vienerius metus atitinkamai pabrango 11,2 procento bei 5,4 procento.
 
Dar nėra komentarų