Amerikos akcijų rinkos apžvalga

» Straipsniai » Apžvalgos
Už Atlanto ir toliau išlieka pozityvios nuotaikos bei augimas, na o daugelis įmonių ir bankų pagerino savo veiklos rezultatus, be to, jie tuo pačiu dažniausiai viršijo analitikų lūkesčius.
versija spausdinimui
Autorius: traders.lt Data: 2017-05-21 20:36 Komentarai: (0)
Amerikos akcijų rinka yra pati didžiausia, likvidžiausia ir populiariausia pasaulyje. Ten investuotoja ir mūsų šalies piliečiai. Už Atlanto ir toliau išlieka pozityvios nuotaikos bei augimas, na o daugelis įmonių ir bankų pagerino savo veiklos rezultatus, be to, jie tuo pačiu dažniausiai viršijo analitikų lūkesčius. Tad kaip ir įprastą pristatome Amerikos akcijų rinkos apžvalgą.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklį.

Visos trisdešimt minimo indekso atstovių pagaliau pristatė savo praėjusio ketvirčio veiklos rezultatus, trys iš jų tą padarė būtent tik šią savaitę, tad tik dabar galima sudėti visus taškus ant i.

Per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, du trečdaliai Dow Jones Industrial Average indekso atstovių padidino savo pajamas, na o likusio trečdalio atveju fiksuotas kritimas. Prieš metus buvo balansas, na o ketvirtį prieš tai santykis siekė atitinkamai 16 ir 14. Taigi, padėtis akivaizdžiai pagerėjo, ir ta rodo bendra pajamų pokyčių mediana, kuri jau tapo teigiama.

Kalbant apie EBITDA pelną, jo prieaugiu per praėjusį ketvirtį galėjo pasigirti irgi du trečdaliai didžiųjų Amerikos įmonių ir bankų. Praėjusių metų pirmąjį ketvirtį šis santykis sudarė atitinkamai 13 ir 17, o per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį - 20 ir 7. Bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana per pirmą šių metų ketvirtį sudarė septynis procentus, kai ketvirtį prieš tai ji buvo didesnė, o prieš metus apskritai neigiama. Tad bet jau lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pažanga akivaizdi.

Pramonės ir paslaugų šakų bei finansų ir informacinių technologijų sektorių narių veiklos rezultatų medianos per pirmą šių metų ketvirtį buvo teigiamos, tuo tarpu kai prieš metus jos iš esmės visais atvejais procentine išraiška buvo neigiamos. Lyginant su paskutiniu praėjusių metų ketvirčiu, bet jau pajamų medianos visais atvejais padidėjo, tuo tarpu tiek pramonės, tiek finansų atstovių EBITDA pelnų pokyčių medianos smuktelėjo. Bendras vaizdas pozityvus.

Ypač per pirmą šių metų ketvirtį savo veiklos rezultatus pagerino dvi Amerikos didžiosios naftos ir dujų bendrovės, t.y. ExxonMobil ir Chevron, tiesa, antrosios tiek pajamos, o ypač EBITDA pelnas ūgtelėjo gerokai labiau. Tai, žinoma, tiesiogiai susiję su pastebimai šoktelėjusiomis naftos ir dujų kainomis. Taip pat verta pažymėti, kad per praėjusį ketvirtį gan pastebimai savo veiklos rezultatus pagerino ir Goldman Sachs bankas. Didžiausio pagal valdomą turtą Amerikos banko JPMorgan Chase pajamos ir EBITDA pelnas taip pat ūgtelėjo, tačiau pastebimai mažiau. Atkreiptinas dėmesys, kad visais keturiais atvejais pelnai pakilo sparčiau už pajamas.

Trečią ketvirtį iš eilės savo veiklos rezultatus pagerino Visa, tiesa, šįkart pajamos paaugo labiau už EBITDA pelną. Antrą ketvirtį iš eilės ūgtelėjo informacinių technologijų sektoriaus milžinės Microsoft pajamos ir pelnas, tas pats pasakytina ir apie procesorių gamintoją Intel.

Tarp didžiųjų Amerikos bendrovių per praėjusį ketvirtį vos šešių veiklos rezultatai pablogėjo. American Express kompanijos pajamos ir EBITDA pelnas smuktelėjo trečią ketvirtį iš eilės, tas pats pasakytina ir apie gaiviųjų nealkoholinių gėrimų gamintoją Coca-Cola, o telekomunikacijų milžinės Verizon veiklos rezultatai blogėja pastaruosius vienerius metus. Taip pat per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, smuktelėjo ir IBM pajamos ir pelnas, tiesa, pastarasis krito pastebimai labiau, kas yra neigiamas reiškinys.



Kaip minėjome, žvelgiant į bendras veiklos rezultatų pokyčių medianas, padėtis per praėjusį ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, pagerėjo, tačiau EBITDA maržų mediana pajudėjo priešinga linkme, t.y. smuktelėjo nuo 27,1 iki 25,6 procento, kai ketvirtį prieš tai ji buvo mažesnė ir sudarė tik virš dvidešimt procentų. Ta pati tendencija fiksuota ir pramonės srityje, tuo tarpu tiek paslaugų, teik finansų bei informacinių technologijų atstovių EBITDA pelningumų medianos abiem atvejais susitraukė, kas, žinoma, nėra pozityvu. Per pirmą šių metų ketvirtį, lyginant su 2016 metų tuo pačiu ketvirčiu, savo EBITDA maržas sugebėjo padidinti net septyniolika Dow Jones Industrial Average indekso atstovių, dešimties smuktelėjo, na o trim atvejais šis rodiklis nepakito.

Tarp visų nagrinėjamų kompanijų ir bankų kaip ir įprasta didžiausia marža išsiskyrė Visa, t.y. ji sudarė 65,7 procento, tačiau prieš metus ji buvo dar aukštesnė. Virš keturiasdešimties procentų EBITDA pelningumu galėjo pasigirti vaistų gamintoja Pfizer ir puikiai žinomas McDonald's, be to, abiem atvejais šis rodiklis pasistiebė į viršų. UnitedHealth Group ir Wal-Mart minimas pelningumo rodiklis per pirmą šių metų ketvirtį buvo mažiausias.

Taip pat buvo apskaičiuotas ir kitas santykinis finansinis pelningumo rodiklis, t.y. turto grąžos arba ROA. Jo bendra mediana per praėjusį ketvirtį sudarė 1,6 procento, ir abiem atvejais, t.y. tiek lyginant su ankstesniu ketvirčiu, tiek su praėjusių metų pirmu ketvirčiu, smuktelėjo. Ta pati tendencija fiksuota ir kalbant apie paslaugų įmones, tuo tarpu pramonės atstovių ROA rodiklio mediana per metus nepakito, o lyginat su ketvirtu praėjusių metų ketvirčiu, gerokai šoktelėjo. Finansų sektoriaus atstovių minimas rodiklis per metus sumažėjo, tačiau lyginat su ankstesniu ketvirčiu, pakilo, tuo tarpu informacinių technologijų srityje viskas buvo atvirkščiai. Tarp trisdešimties apžvelgiamų didžiausių Amerikos bankų ir įmonių savo turto grąžą per pirmą šių metų ketvirtį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, sugebėjo padidinti pusę iš jų, na o dešimties atveju fiksuotas ROA rodiklio kritimas.

Nike turto grąža per praėjusį ketvirtį buvo didžiausia bei siekė apie penkis procentus. Didesnę nei keturių procentų turto grąžą užfiksavo Amerikos kompanija Home Depot, kuri valdo prekybos tinklus, kuriuose prekiaujama statybinėmis prekėmis ir namų apyvokos reikmenimis, tuo tarpu 3M įmonės minimas rodiklis sudarė keturis procentus. Mažiausiu ROA rodikliu pirmąjį šių metų ketvirtį pasižymėjo du didieji Amerikos bankai, General Electric koncernas, bei kasyboje ir pramonėje naudojamų mašinų ir kitų įrengimų gamintoja Caterpillar.

Žinoma, kaip ir įprasta apžvelgsime ir šiuo metu esančius rinkos vertės rodiklius (P/E, P/BV ir P/S). Jų bendros medianos yra gana vidutinės ir atitinka Skandinavijos įmonių ir bankų, kurie sudaro OMX NORDIC 40 indeksą, duomenis. Mažiausiais bendrais medianiniais P/E, P/BV ir P/S rodikliais pasižymi finansų sektoriaus atstovės, o didžiausiais - pramonės šakos narės.

Kalbant apie trisdešimties didžiausių Amerikos bendrovių ir bankų akcijų kainų pokyčių bendrą mediana, tai nuo šių metų pradžios ji yra teigiama ir sudaro beveik šešis procentus, kai per visus praėjusius metus ji irgi buvo teigiama, tačiau didesnė, t.y. sudarė keturioliką procentų. Bent šiais 2017 metais labiausiai pabrango stambiausių Amerikos pramonės atstovių akcijos, tuo tarpu finansų sektoriaus narių bendra akcijų kainų pokyčių mediana bent kol kas yra neigiama. Iš viso nuo šių metų pradžios pabrango net dvidešimt vienos Dow Jones Industrial Average indekso narės akcijos, kai per visus praėjusius metus - net dvidešimt aštuonių.

Labiausiai gali džiaugtis investavę į Apple akcijas, nes jų vertė per šiuos metus jau pašoko trečdaliu. Daugiau nei penktadaliu pabrango greito maisto restoranų tinklo valdytojos McDonald's nuosavybės vertybiniai popieriai, o Visa akcijų kaina pakilo devyniolika procentų. Kitoj barikadų pusėje atsidūrė, t.y. didžiausia autsaiderė yra Verizon kompanija, kurios akcijos atpigo tryliką procentų, virš dešimt procentų smuktelėjo General Electric koncerno kapitalizacija, na o Goldman Sachs banko akcijos nuo šių metų pradžios nuvertėjo beveik dešimt procentų.


Dow Jones Industrial Average indeksas išlieka augimo fazėje, kuri prasidėjo praėjusių metų vasarį. Tikėtina, kad ši tendencija su lokialiomis korekcijomis, iš kurių vienoje kaip tik šiuo metu ir yra indeksas, ir toliau kurį laiką turėtų tęstis.




Apple akcijos išlieka augimo kanale, kuris po korekcijos prasidėjo prieš metus. Akcijų kaina šturmuoja vis naujesnius rekordinius lygius, tačiau anksčiau ar vėliau galime sulaukti korekcijos arba pelnų realizavimo.




Verizon akcijų kaina balandį ištrūko iš ilgalaikio augimo kanalo pro apatinę dalį bei šiuo metu testuoja palaikymo lygį, kuris anksčiau ilgą laiką buvo pasipriešinimo lygiu. Nuo šio proceso rezultato priklausys tolesnė Verizon akcijų kainos kryptis.

 
Dar nėra komentarų