Verslo ir rinkų naujienos » Saudo Arabija ir Rusija sutarė pratęsti naftos gavybos ribojimą


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-05-15 16:08.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25316


Saudo Arabija ir Rusija pirmadienį sutarė pratęsti naftos gavybos ribojimą net iki kitų metų kovo mėnesio, skelbia naujienų agentūra Reuters. Tuo tarpu nafta šiandien pastebimai brangsta.

Saudo Arabijos energetikos ministras Khalid al-Falih ir Rusijos ministras Aleksander Novak paskelbė, jog naftos pasiūlos ribojimas bus vykdomas remiantis tomis pačiomis sąlygomis, dėl kurių buvo susitarta praėjusių metų pabaigoje, ir kurios įsigaliojo nuo šių metų.

Abi minėtos šalys yra didžiausios pasaulyje naftos išgavėjos.

Per praėjusių metų pabaigoje surengtą OPEC atstovų susitikimą buvo sutarta nuo šių metų pradžios iki birželio pabaigos naftos gavybą bendrai sumažinti 1.8 mln. barelių per dieną. Be to, prie šio susitarimo prisijungė ir kitos minimam karteliui nepriklausančios šalys, tarp jų ir Rusija. Tai buvo padaryta siekiant subalansuoti naftos rinką, kurioje buvo fiksuojamas šios žaliavos perteklius.

Tačiau kiek ūgtelėjusios naftos kainos lėmė, jog padidėjo šio energijos ištekliaus gavyba Amerikoje, kuri neprisijungė prie susitarimo riboti naftos gavybą.

Po pietų biržoje už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 52.44 dolerius, arba 3,15 procento daugiau nei ankstesnės prekybos sesijos metu, na o WTI rūšies nafta buvo pabrangusi 3,5 procento iki 49,51 dolerio už barelį.

Nuo šių metų pradžios Brent rūšies žaliavinė nafta atpigo 7,5 procento, o per pastaruosius vienerius metus pabrango apie septynis procentus, tuo tarpu WTI nafta atitinkamai atpigo 8,2 procento bei pabrango virš trijų procentų.