A.Greenspan: Obamos laikų bankų įstatymo atšaukimas lems augimą akcijų rinkoje

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-04-21 15:24 Komentarai: (0)
Buvęs ilgametis Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas Alan Greenspan pareiškė, jog akcijų rinka auga dėl lūkesčių, kad bus atsisakyta bankinių įstatymų, kurie buvo priimti po 2008 metų finansų krizės.

Po Amerikos prezidento rinkimų, kuriuose sensacingai nugalėjo Donald Trump, vienas iš pagrindinių Amerikos akcijų rinkos indeksų S&P 500 ūgtelėjo daugiau nei dvyliką procentų. Augimą lėmė naujojo Amerikos prezidento pažadai sumažinti mokesčius ir reguliavimą bei padidinti išlaidas infrastruktūros srityje. Tačiau po to, kai nepavyko pakeisti sveikatos priežiūros įstatymo, investuotojų optimizmas ateities perspektyvų atžvilgiu prislopo.

Alan Greenspan tikina, jog įstatymų leidėjai turėtų atsisakyti Dodd-Frank reformos ir vartotojų apsaugos įstatymo, kuriuos prezidentas Barack Obama pasirašė 2010 metais, ir remiantis kuriais bankai privalo turėti daugiau pinigų, kad galėtų susidoroti su krize.

„Jei bus atsikratyta Dodd-Frank įstatymo, tai turėtų labai didelį teigiamą poveikį ekonomikai. Mano nuomone, būtent tai ir lėmė augimą akcijų rinkoje. Labai sunku surasti kitą priežastį nei šitą, kuri mano nuomone, tikrai yra pozityvi“ - sakė buvęs ilgametis Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas.

Minėtais įstatymais buvo siekiama, kad nereikėtų naudoti mokesčių mokėtojų pinigų jei ir vėl reiktų gelbėti finansų sektoriaus atstoves. Tačiau kritikai teigia, kad padidinti reikalavimai ir priežiūra trukdo sparčiau augti Amerikos ekonomikai, nes tiesiog įmonėms ir gyventojams buvo apribota galimybė gauti paskolas.
 
Dar nėra komentarų