Neapibrėžtumas yra itin palankus auksui

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: TMS Europe Data: 2017-04-21 23:32 Komentarai: (0)
2017 metai auksui prasidėjo spurtu – per pirmuosius tris šių metų mėnesius aukso kaina užtikrintai pakilo 10 proc. Pasiekusi aukščiausią lygį per keturis mėnesius, vasarį aukso kaina viršijo 1 260 JAV dol. už Trojos unciją. „Nors du mėnesius trukęs kilimas nutrūko kovo mėnesį, bendras kainos kitimas aiškiai rodo, kokie yra pagrindiniai aukso kainą lemiantys veiksniai“, aiškina finansų maklerio įmonės „TMS Europe“ vyriausiasis ekonomistas Konradas Białas.

Jis teigia, kad politinis neapibrėžtumas pastebimas abipus Atlanto. Jungtinėse Amerikos Valstijose naujai išrinktas prezidentas Donaldas Trumpas sužadino viltis, kad bus įdiegta nauja verslui palanki fiskalinė politika. Kaip teigia ekspertas, „iš pradžių, tai paskatino investuotojus tikėtis, kad Federalinis Rezervų bankas (FED) padidins palūkanų normas, ir padėjo sustiprinti JAV dolerį“, tačiau jis priduria, kad Trumpo prezidentavimo pradžia parodė, jog valdyti šalį iš Ovaliojo kabineto yra sunkiau nei valdyti bendrovę iš viršutinio Trumpo dangoraižio „Trump Tower“ aukšto.

Kadangi Trumpui nepavyko surinkti pakankamai balsų, kad būtų patvirtintas jo sveikatos apsaugos reformų įstatymo projektas, prezidentui gali būti sudėtinga įgyvendinti ambicingus jo rinkimų kampanijos pažadus. Dar didesnį susirūpinimą kelia Ramiojo vandenyno partnerystės (angl. Trans-Pacific Partnership (TPP)) sutartis, dėl kurios šiuo metu vyksta derybos. Šiai laisvosios prekybos sutarčiai, kuri buvo parengta siekiant suvienyti Jungtines Amerikos Valstijas ir Meksiką, iškilo grėsmė po to, kai Trumpas paskelbė apie savo pasitraukimą iš šios partnerystės.

Dar daugiau nerimo kelia Trumpo imigracijos draudimas. Įstatymai galėtų paveikti septynias šalis, kuriose gyventojų dauguma yra musulmonai. „Šis susirūpinimas dėl protekcionizmo ir izoliacijos kelia grėsmę JAV doleriais denominuotų vertybinių popierių kainų stabilumui ir dėl to investuotojai yra labiau linkę investuoti į auksą“, teigia Konradas Białas iš „TMS Europe“.

Europoje yra dar daugiau neapibrėžtumo šaltinių. Prancūzijos prezidento rinkimai, kurie vyks nuo balandžio 23 d. iki gegužės 7 d., gali baigtis Nacionalinio fronto kandidatės Marine Le Pen, palaikančios Prancūzijos išstojimą iš euro zonos, pergale. „Le Pen pirmauja viešosios nuomonės apklausose, tačiau jos galimybės laimėti antrajame rinkimų rate prieš nepriklausomą kandidatą Macroną yra daug mažesnės“ sako „TMS Europe“ vyriausias ekonomistas. Jis taip pat teigia, kad ši politinė sumaištis galėtų kilstelti aukso paklausą, nes tikėtina, kad investuotojai pradės laikyti auksą „saugiu uostu“.

Tačiau Prancūzija nėra vienintelė Europos problema. Vokietijoje parlamento rinkimai vyks rugsėjį, ir daugelis nuogąstauja, kad kanclerė Angela Merkel gali juos pralaimėti.

Politinis kraštovaizdis Italijoje taip pat yra labai nestabilus. „Blogiausias scenarijus šiais metais būtų išankstiniai rinkimai Italijoje, nes, kaip rodo naujausios viešosios nuomonės apklausos, euroskeptikų „Penkių žvaigždučių judėjimas“ gali gauti pakankamą paramą, kad galėtų formuoti vyriausybę“ aiškina Konradas Białas.

Tuo pačiu metu Graikija siekia gauti dar daugiau subsidijų iš Tarptautinio valiutos fondo ir didžiausių ES šalių. Białas prognozuoja, kad „kitas nuomonių susikirtimas liepą vyksiančiose derybose gali įaudrinti rinkas“.



Dėl šių politinių neramumų visoje euro zonoje kyla grėsmė ekonomikos atsigavimui, tad Europos Centriniam Bankui sunkiau panaikinti ultra švelnią pinigų politiką. Jeigu ekonomikos augimas nepaspartės, Europos Centrinio Banko prognozė, kad infliacija išaugs iki 2 proc., atrodo mažai tikėtina. „Obligacijų pirkimo programa kol kas išlieka, tačiau palūkanų normų kėlimas atitolsta. Todėl euro indėlių palūkanos liks nebepatrauklios investuotojams, ir jie labiau links rinktis investicijas į auksą“ teigia „TMS Europe“ specialistas.

Turėdami tai omenyje, „TMS Europe“ analitikai prognozuoja, kad aukso paklausa išliks didelė, nes jis ir toliau bus laikomas „saugaus uosto“ investicija. „Galimi trukdžiai, kurie yra daugiausia susiję su didėjančiais lūkesčiais dėl Federalinių rezervų banko palūkanų normų kėlimo, yra įmanomi, tačiau, kaip matėme kovo mėnesį, jų poveikis yra ribotas ir trumpalaikis“, teigia Konradas Białas. Dabartinė kaina, kuri yra lygi maždaug 1 250 JAV dolerių už Trojos unciją, atrodo iš esmės pagrįsta. Tačiau rizikos įvykiai, kurie gali įvykti per kitus ateinančius mėnesius, galėtų padidinti kainą iki 1 300 JAV dolerių už Trojos unciją.

Sužinokite daugiau apie dabartinę situaciją aukso rinkoje iš TMS ekspertų paskelbtos ataskaitos. Knygelę galite atsisiųsti čia.
 
Dar nėra komentarų