Verslo ir rinkų naujienos » Per penkis metus ETF fondų aktyvai padvigubėjo


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-04-18 14:02.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25178


Europietiški ETF fondai, t.y. tie, kurių vienetais prekiaujama biržose, remiantis Vanguard Group kompanijos duomenimis, per pastaruosius penkerius metus savo valdomų aktyvų vertę padvigubino iki 550 milijardų eurų.

Tačiau kaip pažymi Bloomberg, ši rinka yra labai suskaidyta, na o daugiau nei du trečdaliai tokio tipo fondų yra pernelyg maži, kad galėtų uždirbti didelį pelną. Pavyzdžiui, Amerikos ETF tipo fondų valdomų aktyvų vidutinė vertė siekia 1,4 mlrd. dolerių, tuo tarpu Europoje tai tik 260 milijonų dolerių.

„Šioje veiklos srityje neuždirbsi pelnų jei neveiki masiškai. Žaidėjai šioje srityje orientuojasi į ilgalaikę perspektyvą. Konkurentai, kurie negali uždirbti pinigų, pasitraukia iš rinkos“ - EY kompanijos direktorius Paul Stratford.

„Šiuo metu Europoje yra apie 2,2 tūkstančio ETF fondų, o 1,5 tūkstančiai iš jų disponuoja mažesniais nei šimto milijonų dolerių vertės aktyvais. Būtent šis lygis yra laikomas riba, kuriai esant fondas pradeda uždirbti“ - sakė Vanguard Group kompanijos atstovas Andreas Zingg.

Jis atkreipia dėmesį, jog fondams reikia didelių aktyvų, kad galėtų padengti visas valdymo išlaidas, o konkurencija rinkoje yra didžiulė. Tačiau kita vertus į ETF fondus investuoti yra pigiau nei į tipinį fondą. Komisiniai dažnai buvo būna dvigubai arba dar labiau mažesni.