Rytinė finansų rinkų apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: Swedbank Data: 2017-03-30 10:37 Komentarai: (0)
Europoje trečiadienį Didžioji Britanija pradėjo pasitraukimo iš ES procesą. Tuo pat metu investuotojai suskubo pardavinėti eurus bei svarus ir pirko nuvertėjusias bendrovių akcijas. Britanijos FTSE 100 indeksas kilo +0,41 proc., Vokietijos DAX +0,44 proc., o Stoxx Europe 600 stiebėsi +0,33 proc.

Energetikų sektoriaus akcijos tapo didžiųjų indeksų dienos lyderėmis ir kilo daugiau nei 1 proc., JAV oficialiai paskelbus savaitines naftos atsargų apimtis. Žaliavų atsargos praėjusią savaitę kilo 867 tūkst. barelių, o tuo tarpu apdirbtos naftos produktų atsargų kritimas buvo dvigubai didesnis nei prognozavo analitikai. Apdirbtos naftos atsargos pasiekė šių metų žemumas, todėl rinkose formuojasi lūkesčiai, kad naftos kaina artimiausiu metu turėtų kilti, JAV perdirbėjams keliant naftos žaliavos paklausą. Į naujienas teigiamai sureagavo Brent rūšies naftos kaina, kuri pirmą kartą per pusantros savaitės grįžo virš 52 JAV dolerių ribos, o šiandien ryte 08:09 kainavo 52,52 JAV dolerius.

Amerikoje Dow Jones indeksas vakar krito -0,20 proc., o S&P 500 augo +0,11 proc. Finansų sektorius regione demonstravo didžiausius vertės kritimus (-0,54 proc.) investuotojams fiksuojant pelnus po antradienį vykusio kainų šuolio. Po lengvo sukrėtimo savaitės pradžioje rinkose trūksta naujienų, kurios leistų paveikti rinkų kryptingumą, o vakarykštės sesijos metu vykusi prekyba JAV buvo viena iš neaktyviausių šiais metais.
Kinijos nesutarimai su D.Trumpu dėl prekybos apribojimų verčia šalį ieškoti kelių, kaip mažinti JAV prezidento protekcionizmo planus. Atskirų Amerikos valstijų pramonė yra iš dalies priklausoma nuo produkcijos bei detalių tiekimo iš Kinijos, todėl pakėlus mokesčius importuojamai produkcijai būtų susiduriama su šių įmonių veiklos problemomis. Kinija stengiasi apeiti oficialią Vašingtono politiką ir ieško sąjungininkų tarp atskirų JAV valstijų, taip siekdama sumažinti galimą su importu su importu susijusių mokesčių kėlimo naudą. Šiandien ryte 08:26 Japonijos NIKKEI 225 indeksas krenta -0,31 proc., o Kinijos CSI 300 traukiasi -1,22 proc.

Šiandien per pietus Euro zonoje bus laukiama galutinio gruodžio mėnesio vartotojų pasitikėjimo rodiklio, analitikams prognozuojant kad jo vertė išliks nepakitus ir lygi -5. Po pietų Vokietijoje bus paskelbti kovo mėnesio preliminarūs infliacijos rodikliai, analitikams prognozuojant kad mėnesinė infliacijos reikšmė turėtų kristi nuo 0,6 iki 0,4 proc., o metinė nuo 2,2 iki 1,9 proc. JAV bus laukiama BVP IV ketvirčio trečiojo įverčio, esant prognozėms kad jo vertė turėtų kilti nuo 1,9 iki 2,0 proc. Tokio pat laikotarpio asmeninių vartojimo išlaidų indekso reikšmė turėtų nesikeisti ir išlikti lygi 3,0 proc. Kinijoje rytoj anksti ryte bus laukiama kovo mėnesio pramonės produkcijos užsakymų rodiklio, analitikams prognozuojant, kad jo reikšmė kovo mėnesį turėtų kilti nuo 51,6 iki 51,7.

Valiutų rinkos

Britanijai pradėjus išstojimo iš ES procesą kritimus dolerio kurso atžvilgiu užfiksavo tiek euras, tiek Britanijos svaras. EUR/USD poroje po vakar užfiksuoto -0,76 proc. kritimo šiandien ryte euras ženklesnio pokyčio nedemonstravo, 08:29 vienam šios valiutos vienetui kainuojant 1,0753 JAV dolerius(+0,02 proc.). GBP/USD poroje vakarykštis kritimas buvo nuosaikesnis, o jo metu svaro vertė krito -0,57 proc. Šiandien ryte pasitikėjimas į poziciją grįžta, 08:30 svaro kursui dolerio atžvilgiu kylant +0,24 proc. iki 1,2440.

Baltijos vertybinių popierių rinka

Baltijos akcijų rinkose vakar Vilniaus ir Rygos indeksai kilo +0,39 proc., o Talino traukėsi -0,19 proc. Bendra rinkų apyvarta viršijo 918 tūkst. Eur, o aktyviausiai prekyba vyko „Olympic Entertainment Group“ pozicijoje, kur akcijos kaina krito -1,07 proc. iki 1,85 Eur. Aukštu siūlomų dividendų pajamingumu susidomėję investuotojai toliau pirko „Amber Grid“ akcijas, kurios vakar kilo +1,53 proc. iki 1,33 Eur. „LHV Group“ (-0,42 proc.) po prekybos paskelbė, kad trečiadienį vykusio akcininkų susirinkimo metu patvirtino 0,15 proc. dividendus. Šiandien aktyvumo bus laukiama „Šiaulių banko“ pozicijoje, kadangi bendrovė visuotinio akcininkų susirinkimo metu spręs klausimus dėl nemokamų akcijų išleidimo ir paskirstymo bei 0,005 Eur dividendų už akciją skyrimo.
 
Dar nėra komentarų