Amerikai reikalingi keturi palūkanų padidinimai

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-03-30 01:45 Komentarai: (0)
Amerikos Federalinio Rezervų banko Bostono padalinio vadovas Eric Rosengren pareiškė, jog šalies pinigų politikos vykdytojai turėtų būti pasiruošę šiais metais keturis kartus padidinti bazinę palūkanų normą, kad tokiu būdu būtų apsisaugota nuo ekonomikos perkaitimo.

Anot jo, Federalinis Atvirosios rinkos komitetas turėtų būti pasirengęs dar sugriežtinti politiką birželį, rugsėjį ir gruodį, žinoma, jeigu skelbiami naujausi duomenys patvirtins tokį poreikį.

„Bendras suvokimas yra toks, kad kiekvieno monetarinės politikos atstovų posėdžio baigtis priklausys nuo gaunamų duomenų niuansų, na o pagrindas yra palūkanų nekeitimas. Mano nuomone, kad per kiekvieną šių metų posėdį turėtų būti turimas omenyje palūkanų padidinimas“ - sakė Eric Rosengren.

Prieš porą metų jis aktyviai pasisakė už tai, kad itin žema palūkanų normą tokia turėtų išlikti kuo ilgiau. Tačiau pastaruoju metu jis savo kolegas ėmė raginti sparčiau griežtinti pinigų politiką, nes priartėta prie Centrinio banko nustatytų bedarbystės ir infliacijos tikslinių lygių.

Jo nuomone, jei bazinė palūkanų norma bus didinama per lėtai, tuomet bedarbystė gali nukristi žemiau tvaraus lygio, kas dar labiau padidintų jau ir taip esantį spaudimą infliacijos atžvilgiu, be to, susikurtų kiti finansinio nestabilumo elementai.

„Svarbu, kad būtų išvengta ekonomikos perkaitimo, kas pareikalautų kur kas spartesnio pinigų politikos griežtinimo, ir tai tuo pačiu sukeltų riziką ekonomikos augimui, kurį matome dabar“ - reziumavo Amerikos Federalinio Rezervų banko Bostono padalinio vadovas Eric Rosengren.
 
Dar nėra komentarų