Rusijoje nelauktai sumažinta palūkanų norma

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-03-24 13:28 Komentarai: (1)
Rusijos Centrinis bankas šiandien paskelbė, jog buvo nuspręsta šalyje sumažinti bazinę palūkanų normą. Toks žingsnis buvo netikėtas, nes dauguma ekonomistų prognozavo, jog ji išliks nepakeista.

Palūkanų norma šioje šalyje buvo nuleista žemyn 0,25 procento iki 9,75 procento. Tai pirmas kartas nuo pat praėjusių metų rugsėjo, kai Rusijoje buvo sušvelninta monetarinė politika.

Be to, Rusijos pinigų politikos vykdytojai užsiminė, kad šalyje tiek per antrą, tiek per trečią šių metų ketvirtį palūkanų norma gali būti sumažinta ir dar labiau, nes infliacijos sulėtėjimas viršija prognozes. Tuo pačiu mažėja lūkesčiai susiję su infliacija ir atsigauna ekonominė veikla.

Prognozuojama, kad šį mėnesį metinis kainų prieaugis Rusijoje dar labiau sulėtėjo, t.y. nuo vasarį buvusio 4,6 procento iki 4,3 procento, kai dar sausį metinė infliacija šalyje siekė penkis procentus. Kainų prieaugis lėtėja, nes mažėja šalies gyventojų noras išlaidauti.

Rusijos Centrinio banko atstovai prognozuoja, kad šių metų pabaigoje metinė infliacija sumažės iki keturių procentų ir tokia turėtų išlikti per kitus metus. Tuo tarpu bendrasis vidaus produktas per šiuos metus turėtų paaugti 1 - 1,5 procento, o per 2018 metus ūgtelės 1 - 2 procentais. Tokios prognozės paremtos konservatyviomis prielaidomis, kad iki šių metų pabaigos naftos kaina rinkoje sumažės iki keturiasdešimties dolerių už barelį ir vėliau išliks maždaug šiame lygyje.

Apie pietus valiutų rinkoje už vieną dolerį buvo mokama po 57.2456 rublius, arba 0,33 procento mažiau nei vakar, tuo tarpu už vieną eurą mokėta po 61.874 rublius, arba nežymiai mažiau nei ketvirtadienį. Per pastaruosius vienerius metus doleris Rusijos valiutos atžvilgiu susilpnėjo virš šešiolikos procentų, o mūsų valiuta atpigo beveik penktadaliu.
 
1.   Parašė anonimas3   2017-03-24 14:32  

aaaajajaj, kaip čia taip dabar? Kaži, ką delfinų budrė galvoja ta tėma