Verslo ir rinkų naujienos » ECB gali pirmiau padidinti palūkanas


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-03-17 15:27.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=25034


Europos Centrinio banko atstovai kiek vėliau šiais metais nuspręs ar palūkanų normas padidinti prieš tai kai bus užbaigta aktyvų supirkimo programa, ar po to, pareiškė šio banko valdybos narys nei Austrijos Centrinio banko vadovas Ewald Nowotny.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad prieš tai, kai bus padidinta bazinė palūkanų normą, Centrinis bankas gali kilstelti savo palūkanų normą už jame komercinių bankų laikomus indėlius, kuri, beje, šiuo metu yra neigiama.

Kadangi infliacija euro zonoje vis labiau įsibėgėja, didėja spaudimas, ypač iš Vokietijos pusės, Europos Centrinio banko atžvilgiu, kad šis sugriežtintų savo šiuo metu vykdomą itin švelnią pinigų politiką.

Paklaustas, ar euro zonos Centrinis bankas pirmiau nustos supirkinėti aktyvus, ar padidins palūkanas, jei ir toliau bus palanki ekonominė padėtis, Ewald Nowotny sakė, kad jie nuspręs tuomet, kai tam ateis laikas.

„Yra amerikiečių modelis pirmiau baigti obligacijų pirkimus. Ar šis modelis gali būti taikomas Europai ar kažkas panašaus kaip pagrindas, turėtų būti svarstoma“ - sakė jis bei pridėjo, kad nebūtina visas palūkanų normas didinti tuo pačiu metu ir tuo pačiu dydžiu.

„Palūkanų normų struktūra ne visuomet turi išlikti pastovi. ECB taip pat gali pakelti indėlių palūkanų norma anksčiau nei pagrindinę“ - sakė Austrijos Centrinio banko vadovas.

Jis patvirtino, kad aktyvų supirkimo programa bus tęsiama iki pat šių metų pabaigos, ir šiuo metu nėra jokios priežasties kažką keisti.

Tuo tarpu Amerikoje Centrinis bankas užbaigė aktyvų supirkimo programą 2014 metų spalį, na o po to laukė ilgiau nei metus ir tik tada padidinimo bazinę palūkanų normą. Šią savaitę šioje šalyje palūkanų norma buvo kilstelta trečią kart.

Ewald Nowotny sakė, kad tai teisingas normalizavimo kelias, bet pridūrė, jog reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad Amerika yra kitoje ekonominio ciklo fazėje nei euro zona.

„Amerikoje infliacija ir pajėgumų panaudojimas yra daug didesni nei euro zonoje. Europa ten dar nėra“ - reziumavo Europos Centrinio banko valdybos narys.