Straipsniai » Apžvalgos » Amerikos akcijų rinkos apžvalga


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-03-08 20:31.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24968


Amerikos akcijų rinka yra didžiausia ir pati populiariausia bei likvidžiausia pasaulyje. Šios šalies kompanijų, kurių daugelis yra globalios ir lyderiaujančios savo veiklos srityse, akcijomis prekiauja spekuliuotojai bei ten investuoja investuotojai iš visų žemynų bei tuo pačiu ir iš Lietuvos. Taigi, visos didžiosios šios šalies bendrovės ir bankai jau paskelbė savo praėjusio ketvirčio ir bendrus metinius veiklos rezultatus. Tad mes jums pristatome jau tradicinę tampančią Amerikos akcijų rinkos, kurioje ir toliau tęsiasi augimas ir naujų rekordinių lygių šturmavimas, apžvalgą.

Dow Jones Industrial Average

Dow Jones Industrial Average indeksas - tai vienas iš pagrindinių bei tuo pačiu vienas iš seniausių Amerikos akcijų rinkos indeksų. Šį indeksą sudaro trisdešimt pačių didžiausių Amerikos bankų ir bendrovių, kurios priklauso įvairiems sektoriams. Tad šioje apžvalgoje tradiciškai orientuosimės į Dow Jones Industrial Average indekso atstoves.

Pabrėžiame, kad tiek pajamų (lentelėje trumpinys Paj) pokyčiai, tiek EBITDA pelnų (lentelėje trumpinys EBD) pokyčiai yra apskaičiuoti remiantis Amerikos kompanijų ir bankų pateiktomis oficialiomis finansinėmis ataskaitomis. Be to, šią apžvalgą išplėtėme ir papildomai pateikiame EBITDA maržas (lentelėje EM%), įsipareigojimų ir turto santykius (lentelėje Į/T), bendruosius likvidumus (BL), nuosavo kapitalo grąžos (ROE%) bei turto grąžos (ROA%) rodiklius.

Atsižvelgiant į tai, kad ne visų Dow Jones Industrial Average indeksą sudarančių bendrovių finansiniai metai sutampa su kalendoriniais metais, tai jų atveju metiniai pajamų ir EBITDA pelnų pokyčiai yra apskaičiuoti susumavus paskutinių keturių ketvirčių jų atitinkamus rodiklius ir juos palyginus su prieš tai buvusių keturių ketvirčių susumuotais atitinkamais rodikliais.

Kalbant apie ketvirtojo ketvirčio veiklos rezultatus ir juos lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, tai pajamų prieaugiu gali pasigirti daugiau nei pusė Dow Jones Industrial Average indekso narių, t.y. šešiolika, na o likusių atveju fiksuotas kritimas. Ketvirtį prieš tai šis santykis buvo analogiškas, na o per 2015 metų ketvirtą ketvirtį padėtis buvo blogesnė, nes pajamų prieaugį užfiksavo tik vienuolika minimo indekso narių, o net devynuolikos pajamos smuktelėjo. Tad nieko stebėtino, kad per praėjusį ketvirtį bendra pajamų pokyčių mediana procentine išraiška jau buvo teigiama ir iš esmė analogiška į trečiojo ketvirčio rodiklį, kai prieš metus buvo neigiama.

EBITDA pelnų prieaugiu per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį, lyginant su ankstesnių metų tuo pačiu laikotarpiu, galėjo pasigirti du trečdaliai nagrinėjamų kompanijų ir bankų, o septyniais atvejais fiksuotas kritimas. Prieš metus šis santykis buvo prastesnis ir siekė atitinkamai 12 ir 17, o per praėjusių metų trečiąjį ketvirtį - 9 ir 20, t.y. irgi blogesnis. Kad padėtis pagerėjo akivaizdžiai rodo bendra EBITDA pelnų pokyčių mediana, kuri per praėjusį ketvirtį jau buvo teigiama ir sudarė virš dešimt procentų, kai tiek per ankstesnį ketvirtį, tiek prieš metus buvo neigiama.

Pramonės ir paslaugų šakų atstovių veiklos rezultatų pokyčių medianiniai rodikliai taip pat abiem atvejais iš esmės pagerėjo, tą patį galima pasakyti ir apie finansų bei informacinių technologijų sektorius, ir tai žinoma yra pozityvu.

Tarp atskirų įmonių ir bankų, kurios sudaro šioje apžvalgoje figūruojantį indeksą, eilinį ketvirtį iš eilės savo veiklos rezultatus pagerino UnitedHealth Group ir Home Depot. Ypač verta dėmesį atkreipti į tai, jog po ilgesnės pertraukos pajamų ir EBITDA pelnų prieaugiu gali pasigirti dvi didžiosios Amerikos energijos sektoriaus atstovės, t.y. Chevron ir ExxonMobil. Žinoma, tai tiesiogiai susiję su ūgtelėjusiomis naftos ir dujų kainomis. Taip pat savo veiklos rezultatus ir vėl pagerino finansų sektoriaus atstovės, t.y. du bankai, Visa, atsigavo ir draudimo milžinė Travelers. Atkreipiame dėmesį, kad per praėjusį ketvirtį ypač pastebimai šoktelėjo Goldman Sachs banko, pramonės atstovės United Technologies ir vaistų gamintojos Pfizer EBITDA pelnai, tačiau tai susiję su tuo, kad prieš metus buvo patirtos vienkartinio pobūdžio išlaidos, kas tuomet gerokai apkarpė minėtus pelnus. Be to, savo veiklos rezultatus pagerino ir Nike bei Johnson & Johnson. Verta pažymėti, kad iš esmės visais atvejais bendrovių ir bankų pelnai ūgtelėjo sparčiau už pajamas, o tai irgi yra teigiamas reiškinys.

Žinoma, buvo ir tų įmonių, kurių pajamos ir pelnai per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį smuktelėjo, t.y. American Express, Cisco Systems, Coca-Cola, Verizon ir Walt Disney. Atkreiptinas dėmesys į tai, kad tokia tendencija buvo fiksuojama ir ankstesnį ketvirtį, be to, visais išvardintais atvejais EBITDA pelnai smuktelėjo labiau nei pajamos. Caterpillar ir Merck EBITDA dėl nurašymų ir vienkartinių išlaidų apskritai buvo neigiama.

Bendrai per minimą laikotarpį net keturiolika Dow Jones Industrial Average indekso atstovių pagerino veiklos rezultatus, tuo tarpu nuosmukis fiksuotas dvigubai mažiau atveju.

Pelningumas - tai dar vienas svarbus rodiklis, kurį būtina aptarti. Tradiciškai buvo apskaičiuota EBITDA marža. Bendra EBITDA pelningumų mediana per praėjusį ketvirtį siekė 20,8 procento, kai prieš metus ji buvo didesnė ir sudarė 21,5 procento, o ketvirtį prieš tai siekė 24,9 procento. Tačiau tiek pramonės, tiek paslaugų bei finansų ir informacinių technologijų atstovių minimų maržų medianos, bent jau lyginant su ankstesnių metų tuo pačiu laikotarpiu, užfiksavo prieaugius. Tuo tarpu lyginant su trečiu praėjusių metų ketvirčiu, kritimas fiksuotas tik pramonės šakos narių atveju.

Praėjusį ketvirtį lyginant su tuo pačiu laikotarpiu prieš metus, EBITDA pelningumo prieaugiu galėjo pasigirti net beveik du trečdaliai, t.y. devyniolika šioje apžvalgoje aptariamo indekso atstovių. Didžiausiu minimu rodikliu ir vėl pasižymėjo Visa, kuris beje paaugo. Abiejų Amerikos bankų EBITDA maržos taip pat ūgtelėjo ir buvo vienos iš didžiausių. Daugiau nei trisdešimties procentų EBITDA pelningumu gali pasigirti McDonald's, Intel, Verizon, Microsoft, Apple, Johnson & Johnson ir Walt Disney. Per ketvirtą praėjusių metų ketvirtį neigiamu minimu rodikliu pasižymėjo Caterpillar ir vaistų gamintoja Merck. Tuo tarpu kalbant apie teigiamus EBITDA pelningumus, mažiausi buvo pas didžiausio pasaulyje mažmeninės prekybos tinklo valdytoją Wal-Mart ir UnitedHealth Group.

Šįkart taip pat apskaičiuotas ir turto grąžos (ROA) rodiklis. Per praėjusį ketvirtį bendra minimo rodiklio mediana siekė beveik du procentus, ir palyginus su 2015 metų ketvirtu ketvirčiu, sumažėjo. Ta pati negatyvi tendencija fiksuota ir pramonės, paslaugų, finansų ir informacinių technologijų atvejais. Na ir banali, tačiau gan daug pasakanti statistika. Per minimą laikotarpį ROA rodiklio prieaugiu pasižymėjo tik trylika minimo indekso atstovių, o smuktelėjo didesniosios dalies, t.y. šešiolikos.

Didžiausią turto grąža pademonstravo Procter & Gamble, Apple ir Home Depot. Tuo tarpu Caterpillar ir Merck minimas rodiklis per praėjusį ketvirtį buvo neigiamas.


Kalbant apie metinius veiklos rezultatus, tai vėl gi pradedame nuo paprastos statistikos. Taigi, per 2016 metus, palyginus su ankstesniais, tarp trisdešimties Dow Jones Industrial Average indekso narių pajamų prieaugiu pasižymėjo keturiolika, kai per 2015 metus tokių buvo tik dešimt. EBITDA pelno atveju jo prieaugį užfiksavo irgi keturiolika minimo indekso atstovių, kai per ankstesnius metus - tik devynios. Atsižvelgiant į tai nestebina, jog per 2016 ir 2015 metus bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos buvo neigiamas ir kad per praėjusius metus šie neigiami procentiniai rodikliai sumažėjo, kas yra teigiamas reiškinys. Ta pati tendencija fiksuota ir kalbant apie pramonės šakos nares, tuo tarpu paslaugų ir finansų įmonių bendros veiklos rezultatų pokyčių medianos per 2016 metus jau tapo teigiamos, kai per ankstesnius metus buvo neigiamos. Šiuo atveju vienintelis neigiamai išsiskyrė informacinių technologijų sektorius, kur padėtis pablogėjo.

Bendrai tiek pajamas, tiek EBITDA pelnus per praėjusius metus sugebėjo padidinti tik šešios kompanijos ir vienas bankas, o kritimas fiksuotas devyniais atvejais. Labiausiai savo veiklos rezultatas tarp visų didžiųjų įmonių ir bankų kaip ir ketvirto ketvirčio atveju pagerino sveikatos priežiūros srityje veikianti UnitedHealth Group. Be to, skirtingai nei 2015 metais, šįkart šios įmonės EBITDA pelnas paaugo sparčiau už pajamas. Mažmeninės prekybos tinklų, kuriuose prekiaujama įvairia įranga, prietaisais ir kitomis prekėmis, kurios skirtos namams ir statyboms valdytoja Home Depot per praėjusius metus ir vėl padidino tiek savo pajamas, tiek EBITDA pelną. Didžiausio pagal valdomą turtą Amerikos banko JPMorgan Chase veiklos rezultatai taip pat buvo pagerinti, be to, tuo pačiu pasižymėjo ir United Technologies, General Electric, Johnson & Johnson ir Nike. Tiesa, paskutinių dviejų įmonių atveju pajamos paaugo sparčiau už EBITDA pelną, o tai yra negatyvu.

Antrus metus iš eilės pablogėjo Chevron ir ExxonMobil veiklos rezultatai, tačiau tiek pajamų, tiek EBITDA pelnų nuosmukiai buvo mažesni nei per 2015 metus. Ta pati tendencija buvo ir kalbant apie IBM veiklos rezultatus. Tuo tarpu didžiausios pasaulyje ekskavatorių, buldozerių ir kitų statyboje bei kasyboje naudojamų mašinų ir įrengimų gamintojos iš Amerikos Caterpillar pozicijoje fiksuota priešinga tendencija, t.y. per 2016 metus veiklos rezultatų nuosmukis procentine išraiška dar labiau padidėjo. Per praėjusius metus taip pablogėjo ir tokių įmonių kaip Boeing, Verizon, Coca-Cola, Cisco Systems ir tuo pačiu technologijų milžinės Apple veiklos rezultatai. Iš esmės visais atvejais pelnai krito sparčiau nei pajamos.



Bendra EBITDA pelningumų mediana per 2016 metus siekė 25,1 procento, kai per ankstesnius metus buvo mažesnė ir sudarė 24,9 procento. Ta pati medianinio rodiklio prieaugio tendencija buvo ir pramonės, paslaugų, finansų bei informacinių technologijų atstovių atveju, tad tai pozityvu. Didžiausiu medianiniu rodikliu pasižymėjo informacinių technologijų sektoriaus atstovės. Tarp trisdešimties šioje apžvalgoje nagrinėjamo indekso atstovių EBITDA maržos prieaugiu per minimą laikotarpį galėjo pasigirti keturiolika, o šešiolikoje atveju fiksuotas šio rodiklio nuosmukis. Didžiausiu EBITDA pelningumu, kuris siekė virš penkiasdešimt procentų, pasižymėjo Visa, tačiau palyginus su 2015 metais, jis smuktelėjo. Taip pat dideliu minimu rodikliu per praėjusius metus galėjo pasigirti JPMorgan Chase bankas, greito maisto restoranų tinklo valdytoja McDonald's, be to, abiem atvejais fiksuotas jo prieaugis.

Mažiausia EBITDA marža tarp nagrinėjamų įmonių ir bankų per praėjusius metus buvo pas prekybos srityje veikiančią Wal-Mart, lėktuvų gamintoja Boeing bei pas sveikatos paslaugų teikėją UnitedHealth Group. Pirmais dviem atvejais šis rodiklis per metus smuktelėjo, o trečiuoju - ūgtelėjo.

Taip pat apskaičiuotas buvo ir dar vienas pelningumo rodiklis, t.y. turto grąžos. Šiuo atveju jau fiksuota priešinga tendencija nei kalbant apie EBITDA pelningumą, nes visi lentelėje pateikti medianiniai turto grąžos (ROA) rodikliai per 2016 metus, palyginus su 2015 metais, smuktelėjo, o tai žinoma yra neigiamas reiškinys. Didžiausiu medianiniu ROA rodikliu galėjo pasigirti informacinių technologijų sektoriaus atstovės. Tarp nagrinėjamų įmonių ir bankų šio rodiklio prieaugiu per minimą laikotarpį pasižymėjo dvylika, dviem atvejais jis nepakito, o kritimas fiksuotas pas šešiolika.

Per praėjusius metus didžiausią ROA rodiklį pademonstravo Home Depot, Nike, 3M ir McDonald's. Be to, visais keturiais atvejais jis paaugo. Tuo tarpu neigiamą turto grąžą fiksavo Chevron ir Caterpillar, kai per 2015 metus ji buvo teigiama.

Įsipareigojimų ir turto santykis - tai dar vienas svarbus santykinis finansinis rodiklis. Pažvelgus į pateiktas medianines šio rodiklio reikšmes matome, kad faktiškai visais, išskyrus finansų sektorių, atvejais per metus fiksuotas prieaugis. Didžiausiu minimu medianiniu rodikliu per praėjusius metus pasižymėjo finansų ir paslaugų atstovės, o mažiausiu pramonės ir informacinių technologijų sektoriaus atstovės.

Tarp Dow Jones Industrial Average indekso narių didžiausiu minimu rodikliu praėjusių metų pabaigoje pasižymėjo McDonald's, be to, jis viršijo vieno reikšmę, o tai reiškia, kad įmonės nuosavas kapitalas tuo metu buvo neigiamas. Boeing atveju šis rodiklis irgi buvo faktiškai lygus vienetui, t.y. nuosavo kapitalo dalis yra itin maža. Tradiciškais aukštais įsipareigojimų ir turto santykiniais finansiniais rodikliais pasižymėjo bankai, bei Verizon ir Home Depot. Mažiausią dalį įsipareigojimų turto sudėtyje 2016 metų pabaigoje turėjo procesorių gamintoja Intel, dvi Amerikos energijos sektoriaus milžinės ir Nike. Tačiau faktiškai visais atvejais šis rodiklis per metus ūgtelėjo.

Apskaičiuoti medianiniai bendrojo likvidumo rodikliai parodė, kad per praėjusius metus fiksuotas jų kritimas, nes tik paslaugų atstovių minimas medianinis rodiklis nepakito. Informacinių technologijų atstovių medianinis bendrojo likvidumo rodiklis buvo didžiausias, tačiau, kaip minėta, per metus smuktelėjo. Tarp šioje apžvalgoje figūruojančių kompanijų praėjusių metų pabaigoje didžiausiu bendruoju likvidumu galėjo pasigirti Cisco Systems, Nike ir Johnson & Johnson. Visai trim atvejais per metus šis rodiklis paaugo. Tuo tarpu mažiausias minimas rodiklis buvo pas UnitedHealth Group, be to, bent praėjusių metų pabaigoje ir pas Wal-Mart, Walt Disney, Verizon, Procter & Gamble, ExxonMobil bei pas Chevron trumpalaikiai įsipareigojimai viršijo trumpalaikį turtą.

Atėjo laikas pereiti prie rinkos vertės rodiklių apžvalgos. Visi trys (P/E, P/BV ir P/S) bendri medianiniai rodikliai bent šiuo metu yra gana aukšti bei viršija Skandinavijos šalių didžiųjų įmonių ir bankų atitinkamus medianinius rodiklius. Tad galima sakyti, kad Amerikos bankų ir įmonių akcijos yra įvertintos pakankamai. Kaip ir įprasta mažiausiais medianiniais rinkos vertės rodikliais pasižymi finansų sektoriaus atstovės, o didžiausiais - pramonės šakos narės.

Apžvalgą kaip ir įprasta užbaigsime tradiciškai, t.y. panagrinėdami kaip nuo šių metų pradžios pakito Dow Jones Industrial Average indekso atstovių rinkos vertės. Taigi, net dvidešimt penkių iš jų akcijos pabrango, ir vos penkių atveju fiksuotas pigimas. Nieko nuostabaus, jog bendra akcijų kainų pokyčių mediana yra teigiama ir siekia 6,7 procento, kai per visus praėjusius metus sudarė keturiolika procentų. Per 2016 metus atpigo vos dviejų įmonių nuosavybės vertybiniai popieriai. Nuo šių metų pradžios, remiantis medianiniais rodikliais, daugiausiai pabrango informacinių technologijų sektoriaus atstovių akcijos, o mažiausias prieaugis fiksuotas paslaugų sektoriuje.

Labiausiai gali džiaugtis tie, kurie investavo į Apple akcijas, nes jų vertė nuo šių metų pradžios jau pakilo daugiau nei penktadaliu, arba labiausiai tarp visų apžvelgiamų įmonių ir bankų. Aštuoniolika procentų ūgtelėjo lėktuvų kūrėjos ir gamintojos Boeing rinkos vertė, virš keturiolikos procentų pabrango Cisco Systems akcijos, o Visa - keturiolika procentų. Tarp tų nedaugelio, kurių akcijos šiais metais atpigo, didžiausiu kainos kritimu pasižymėjo ExxonMobil, kurios nuosavybės vertybiniai popieriai atpigo apie aštuonis procentus. Verizon rinkos vertė krito virš penkių procentų.


Dow Jones Industrial Average indeksas, kaip ir buvo laukta bei prognozuota, po kroekcijos pradėjo naują augimo etapą ir tuo pačiu nuosekliai šturmuoja naujus absoliučiai rekordinius lygius. Šis procesas, su lokaliomis korekcijomis, ir toliau turėtų tęstis.




Apple akcijų kaina praėjusį mėnesį ištrūko iš konsolidacinio - korekcinio kanalo pro jo viršūtinę ribą ir pajudėjo į viršų link naujų rekordinių lygių. Tačiau negalima atmesti, jog sulauksime minimo kanalo viršutinės ribos testo. Jei jis bus sėkmingas, tuomet ši riba vietoj pasipriešinimo lygio, taps palaikymo lygiu. Bet kokiu atveju viskas turėtų paaiškėti artimiausiais mėnesiais.




Antras bandymas pakilti virš pasipriešinimo lygio ir vėl buvo nesėkmingas, tad po to sulaukėme akcijų kainos kritimo, kuris ir toliau gali prasitęsti. Tolimesnė ExxonMobil akcijų kainos kryptis turėtų paaiškėti per artimiausius mėnesius.




Caterpillar akcijos, kurios per praėjusius metus pabrango labiausiai tarp Dow Jones Industrial Average indekso atstovių, priartėjo prie gana plataus kanalo viršutinės ribos ir dabar ją testuoja. Tai labai svarbus momentas. Prieš tai kelis kartus nebuvo pavykę įveikti šios ribos. Per artimiausius mėnesius paaiškės, kaip seksis šį kartą, bet kokiu atveju būtina atidžiai stebėti padėtį.




Panašu į tai, kad Nike akcijos, kurios per praėjusius metus atpigo labiausiai, ir praėjusį mėnesį pro viršutinę dalį ištrūko iš korekcinio kanalo, kuris tęsėsi nuo pat 2015 metų pabaigos, pradėjo naują kainos augimo etapą.