Verslo ir rinkų naujienos » A.Greenspan perspėja, jog Amerika gali patirti stagfliaciją


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-02-17 14:26.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24891


Buvęs ilgametis Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas Alan Greenspan perspėjo, jog naujojo Amerikos prezidento Donald Trump ekonominė politika gali grąžinti šalį į 1970 metų stagfliacijos laikotarpį kuomet buvo lėtas augimas ir nekontroliuojama infliacija.

Donald Trump prezidentavimo laikotarpiu, anot jo, Amerika gali įžengti į destabilizuojantį laikotarpį kur infliacija pakiltų staigiai, nes darbuotojai pradėtų reikalauti didesnio darbo užmokesčio.

„Tai Ameriką gali grąžinti į tai kas atsitiko 1970 metais kai mes paskutinį kart patyrėme stagfliacija ir tuomet buvo iš tiesų nerimaujama, kad infliacijos spiralė gali tapti nebekontroliuojama“ - priminė Alan Greenspan.

Tuomet Amerikos Centrinis bankas siekdamas kovoti su itin aukšta infliacija buvo priverstas padidinti palūkanų normą iki dvidešimties procentų, tačiau šis žingsnis tuo pačiu pastūmėjo šalies ekonomiką į recesiją bei padidino bedarbystę.

„Aš tikiuosi, jog mes nekartosime šios patirties, kad stabilizuoti sistemą. Bet klausimas lieka atviras“ - sakė Alan Greenspan.

Buvęs ilgametis Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovas taip pat išreiškė susirūpinimą dėl euro zonos ateities, kur Šiaurinės šalys, kaip, pavyzdžiui, Vokietija, iš tikrųjų buvo finansuojamos Pietinių šalių deficitais.

„Tai negali tęstis neribotą laiką. Euro zona neveikia“ - reziumavo Alan Greenspan, kuris Amerikos Centriniam bankui vadovavo nuo 1987 iki 2006 metų.