Verslo ir rinkų naujienos » J.Yellen: Neprotinga laukti pernelyg ilgai ir nedidinti palūkanų


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-02-14 18:24.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24876


Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovė Janet Yellen šiandien pareiškė, jog jeigu ekonomika atitiks Centrinio banko lūkesčius susijusius su palaipsniui didėjančią infliaciją ir toliau gerėjančia padėtimi darbo rinkoje, tolesnis palūkanų didinimas bus tinkamas ir reikalingas. Po šios informacijos pasirodymo doleris ėmė stiprėti euro atžvilgiu.

„Artėjančiame posėdyje komitetas įvertins ar užimtumas ir infliacija toliau plėtojasi pagal šiuos lūkesčius ir tokiu atveju tolesnis federalinių palūkanų normų pritaikymas greičiausiai būtų tinkamas“ - Senato Bankininkystės komitete sakė Amerikos Centrinio banko vadovė.

„Būtų neprotinga laukti pernelyg ilgai nepašalinant pritaikomos pinigų politikos, kas vėliau lemtų, jog pinigų politikos vykdytojai turėtų greičiau didinti palūkanų normą, kas galėtų sutrikdyti finansų rinkas ir nustumti ekonomiką į recesiją“ - pabrėžė ji.

Tuo pačiu Janet Yellen neužsiminė, kada maždaug šalyje galėtų būti dar labiau sugriežtinta monetarinė politika.

Šiuo metu remiantis ateities sandoriais investuotojai tikimybę, jog bazinė palūkanų norma bus padidinta per artimiausią posėdį, kuris įvyks kovo 14 - 15 dienomis, vertina trisdešimt procentų. Priminsime, kad gruodžio mėnesį skelbta, kad Centrinio banko atstovai tikisi, kad per šiuos metus pinigų politika bus sugriežtinta tris kartus.

Amerikos Federalinio Rezervų banko vadovė teigė, kad jų vidutinio ekonomikos augimo prognozė yra pagrįsta tuo, kad ir toliau bus tęsiama stimuliuojanti pinigų politika bei ūgtelės pasaulinis ekonominis aktyvumas. Tuo pačiu ji nepasakė nieko apie naujojo Amerikos prezidento administracijos planus fiskalinės politikos srityje, bet pabrėžė, kad tai gali turėti poveikį ekonomikai ir lūkesčiams, tačiau daugiau nieko nekonkretizavo.

Janet Yellen pažymėjo, jog vartotojų išlaidos ir toliau auga, na o šį procesą lemia didėjančios namų ūkių pajamos ir aktyvų vertės, geros nuotaikos ir žemos palūkanos. Pastaruoju metu stebėtas hipotekos palūkanų normų padidėjimas gali kiek pristabdyti būstų rinką, pabrėžė ji bei atkreipė dėmesį, jog šalies pramonei kenkia sustiprėjęs doleris.

Amerikos Centrinio banko vadovė paragino įstatymų leidėjus sutelkti dėmesį į investicijas, kas pagerintų gyvenimo standartus bei padidintų produktyvumą, bei tikisi, kad bet kokie pakeitimai išlaikys fiskalines sąskaitas tvarioje trajektorijoje.