Savaitės pabaigoje kilo JAV akcijų indeksai, brango nafta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: SEB bankas Data: 2017-02-13 10:21 Komentarai: (0)
Penktadienį JAV akcijų indeksai pagerino dieną prieš tai pasiektus visų laikų rekordus („Dow Jones“ +0,48 proc., „S&P 500“ +0,36 proc., NASDAQ +0,33 procento). „Brent“ rūšies naftos kaina pakilo 1,92 procento. Tarptautinė energetikos agentūra pranešė, kad OPEC kol kas 90-čia proc. įgyvendina savo susitarimą dėl gavybos mažinimo.

Saudo Arabija sumažino gavybą net daugiau nei įsipareigojo, be to, jau kurį laika auga paklausa. Šįryt kyla dauguma Azijos šalių akcijų indeksų (Kinijos „Shanghai Composite“ +0,44 proc., Japonijos NIKKEI +0,41 proc. Honkongo „Hang Seng“ +0,41 procento). Paskelbti duomenys rodo, kad Japonijos ekonomika ketvirtąjį ketvirtį augo 1,0 proc. metiniu tempu. Šalies BVP pirmą kartą per trejus metus augo keturis ketvirčius iš eilės, didžiausią impulsą tam suteikė sustiprėjęs eksporto sektorius. Investuotojai laukia antradienį-trečiadienį vyksiančių FED vadovės J. Yellen susitikimų su JAV įstatymų leidėjais, kurių metu bus aptartos tolimesnės pinigų politikos perspektyvos. Trečiadienį bus skelbiami sausio mėn. infliacijos JAV duomenys.

Po D. Trumpo susitikimo su Sh. Abe – atgijusios viltys dėl prekybos sutarties. Savaitgalį įvykusio JAV ir Japonijos lyderių susitikimo metu nuspręsta, kad už tarpvalstybinį dialogą ekonomikos srityje, kuris apims ir prekybą, bus atsakingi JAV viceprezidentas M. Pence ir Japonijos vicepremjeras bei finansų ministras T. Aso. Neatmetama galimybė, kad JAV pasitraukus iš Ramiojo vandenyno prekybos sutarties, kuri turėjo apimti dvylika šalių, JAV ir Japonija gali sudaryti dvišalę sutartį. Naujosios JAV prezidento administracijos netenkino, kad Ramiojo vandenyno prekybos sutarties rėmuose buvo numatytas muitų panaikinimas tik 81 proc. žemės ūkio produktų, ir net 99,9 proc. pramoninių prekių, kas dar labiau padidintų automobilių importą iš Japonijos. Antra vertus, sunkiai tikėtina, kad Japonija visiškai atvertų savo žemės ūkio produktų rinką, nes ūkininkai sudaro svarbią Sh. Abe partijos elektorato dalį.

Penktadienį OMXB indeksas smuktelėjo 0,36 proc. (bendra apyvarta – 777,7 tūkst. eurų). Aktyviausiai prekiauta „Tallink Grupp“ akcijomis – 65 sandoriais jų perleista už 195,4 tūkst. eurų, kaina nukrito 0,83 procento. Labiausiai iš pagrindinio sąrašo bendrovių nukrito „Aprangos“ akcijų kaina – jos atpigo 1,84 proc. (apyvarta – 37,7 tūkst. eurų). „Vilkyškių pieninė“ pranešė, kad 2017 m. sausio mėn. konsoliduoti pardavimai buvo 8,6 mln. eurų – 86 proc. daugiau, nei per metus. Remiantis bendrovės pranešimu, pardavimų padidėjimą lėmė parduotų pieno produktų kiekio ir kainų padidėjimas eksporto rinkose. Bendrovės akcijų kaina pakilo 0,37 proc. (apyvarta – 37,5 tūkst. eurų).
 
Dar nėra komentarų