Sumažėjo pasaulinė naftos gavyba

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-01-19 14:31 Komentarai: (0)
Tarptautinė energetikos agentūra paskelbė apie tai, kad pirmą kart per septynis mėnesius sumažėjo pasaulinė naftos gavyba. Tokius pokyčius lėmė lapkritį tarp OPEC atstovų ir kitų šalių, kurios nepriklauso šiam karteliui, pasiektas susitarimas dėl šios žaliavos išgavimo mažinimo.

Savo mėnesinėje ataskaitoje minima agentūra informuoja, kad gruodį OPEC narės savo bendrą naftos gavybą sumažino iki 33,09 milijonų barelių per dieną, kai lapkritį ši rodiklis sieks 34,2 milijonus barelių per dieną. Tai pirmas kartas per paskutinius septynis mėnesius kai kartelis sumažino naftos gavybą.

Tarptautinė energetikos agentūra nurodo, kad tą visų pirma lėmė sumažėjusi šios žaliavos gavyba Saudo Arabijoje ir Nigerijoje. Be to, šios agentūros atstovai pranešė, kad praėjusį mėnesį gavyba sumažėjo ir kitose OPEC nepriklausančiose šalyse.

Tarptautinės energetikos agentūros specialistai tikisi, kad šį mėnesį ir toliau mažės pasaulinė naftos gavyba, nes vis labiau įsibėgės išgavimo apribojimo procesas OPEC šalyse.

Praėjusių metų lapkritį OPEC kartelio atstovai kartu su kitomis šalimis, kurios nepriklauso jam, pavyzdžiui, Rusija, susitarė dėl naftos gavybos sumažinimo. OPEC nariai sutarė šio energijos šaltinio gavyba sumažinti iki 32,5 milijonų barelių per dieną.

Šiandien apie pietus nafta biržoje brangsta. Už barelį Brent rūšies žaliavinės naftos buvo mokama po 54,41 dolerį, arba 0,91 procento daugiau nei vakar, na o WTI rūšies žaliavinė nafta buvo pabrangusi 0,82 procento iki 51,5 dolerių už barelį.

Nuo metų pradžios Brent nafta atpigo virš keturių procentų, o WTI - 4,4 procento. Per pastaruosius vienerius metus Brent nafta pabrango beveik devyniasdešimt procentų, o WTI - 75,1 procento.
 
Dar nėra komentarų