JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2017-01-18 15:09 Komentarai: (0)
JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos švelniai kyla, investuotojams laukiant Fed vadovės kalbos.




Vakar JAV akcijų indeksai nusidažė raudona spalva, investuotojams išliekant atsargiems prieš savaitės pabaigoje vyksiančią Donaldo Trumpo inauguraciją. Naujojo prezidento pareiškimai ne tik veikia akcijų, bet valiutų rinkas. Pavyzdžiui, šį savaitgalį D. Trumpas užsiminė, kad JAV doleris yra per stiprus. Šie žodžiai paskatino dolerio pigimą ir prognozes, jog prezidentas gali nepalaikyti šalies centrinio banko planų didinti bazinę palūkanų normą.

Šiandien Azijoje dauguma akcijų indeksų kilo. Kinijos rinkos priežiūros tarnyba pranešė, kad sustiprins valstybės valdomų įmonių investicijų užsienyje priežiūrą. Manoma, kad taip siekiama apriboti kapitalo pasitraukimą iš šalies ir suvaldyti silpnėjančią šalies valiutą. Kinijos komercijos ministerija pirmadienį pranešė, jog iš viso praėjusias metais tiesioginės investicijos užsienyje siekė 170,1 mlrd. USD ir buvo 44,1% didesnės negu 2015 m.

Pasaulio ekonomikos forume Kinijos prezidentas Xi Jinping pareiškė, kad pasauliui reikia, jog JAV ir Kinija bendradarbiautų ir turėtų stabilius santykius. Prezidentas taip pat užsiminė, kad Baracko Obamos vadovaujama valstybė ėjo tinkama linkme ir buvo pasiekti teigiami rezultatai. Kalbos metu nebuvo užsimina apie naująjį JAV prezidentą, kuris dažnai kritikuoja Kinijos vykdomą politiką.

Europos akcijų indeksai nerodo vieningos krypties. Jungtinėje Karalystėje nedarbo lygis praėjusių metų lapkričio mėnesį išliko ties 4,8% – žemiausias lygis nuo 2005 m. Gerai žinomas investuotojas Ray Dalio, kuris įkūrė fondų valdytoją „Bridgewater Associates”, pareiškė, kad jį gąsdina populizmas, kuris įprastai perauga į ekstremizmą. Jo nuomone, populizmas yra svarbiausia ekonominė grėsmė ir mano, kad dėl to gali baigtis globalizacijos procesas. Jis mano, kad populizmas parodys savo tikrąjį veidą per artimiausius keletą metų.

Šiandien pasirodys svarbūs JAV infliacijos (VKI) bei pramonės gamybos rodikliai, kalbą sakys Fed vadovė ir savo sprendimus paskelbs Kanados centrinis bankas. Rytoj Europos centrinis bankas praneš savo sprendimus, o savaitės pabaigoje vyks naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo inauguracija.

WTI tipo naftos kaina krenta ir vieno žaliavos barelio kaina siekia apie 52 USD. Aukso kaina taip pat yra linkusi kristi, tačiau išlieka virš psichologiškai svarbios 1 200 USD už Trojos unciją ribos. Euras JAV dolerio atžvilgiu šiandien pinga ir EUR/USD kursas svyruoja arti 1,070 ribos.

 
Dar nėra komentarų