Saudo Arabija naftos gavybą sumažino labiau nei numatyta

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: traders.lt Data: 2017-01-12 16:16 Komentarai: (2)
Saudo Arabija, kuri yra viena iš didžiausių naftos išgavėjų pasaulyje, jau šios žaliavos gavybą sumažino labiau nei buvo numatyta tarptautiniame susitarime, pranešė šios šalies naftos ministras Khalid al-Falih.

Jis taip pat pareiškė, jog yra įsitikinęs, kad susitarimas tarp OPEC šalių ir kitų naftos išgavėjų dėl šios žaliavos gavybos apribojimo padės greitai subalansuoti rinką.

„Esu įsitikinęs, kad susitarimas liks“ - pridūrė ministras reaguodamas į spekuliacijas, apie sutarties netvarumą.

Šešių mėnesių sutartis ir pasiekti rezultatai bus apsvarstyti šių metų viduryje ir prireikus ji gali būti atnaujinta.

Tuo tarpu generalinis OPEC sekretorius Mohammad Barkindo pareiškė, kad pasaulinės naftos atsargos pradės mažėti iki antrojo šių metų ketvirčio. Gegužę išgavėjai nuspręs ar reikalingas tolesnis naftos gavybos apribojimas.

Abu Dabyje vykstančios naftos sektoriaus konferencijos metu Mohammad Barkindo atskleidė, jog OPEC nesiekia jokios konkrečios naftos kainos. Jis pabrėžė, kad jau matoma pozityvi reakcija į kartelio atstovų ir kitų šalių sprendimą sumažinti naftos gavybą, kad tokiu būdu būtų likviduotas šios žaliavos perteklius rinkoje. Susitarimas sumažinti naftos gavybą įsigaliojo nuo šių metų pradžios, o jo trukmė iki birželio.

Jungtinių Arabų Emyratų energetikos ministras Suhail Al Mazrouei mano, kad pusiausvyra naftos rinkoje turėtų būti pasiekta per šešis mėnesius. Dar per anksti spręsti, ar mums reikalingas tolesnis mažinimas, sakė jis.

Tuo tarpu šiandien nafta biržoje brangsta. Artėjant vakarui už barelį Brent naftos buvo mokama po 56,01 dolerį, arba 1,65 procento daugiau nei vakar, o WTI rūšies žaliavinė nafta buvo pabrangusi 1,53 procento iki 53,05 dolerių už barelį.

Nuo metų pradžios Brent nafta atpigo apie vieną procentą, o WTI - irgi apie vieną procentą. Per pastaruosius vienerius metus jų kainos pakilo atitinkamai 83,1 procento bei 74,7 procento.
 
1.   Parašė maxa   2017-01-12 16:33  

Nu ką, reik tikėtis JAV neleis per daug įsilinksminti čiurbanams ir didins output'ą po truputuką.

 
2.   Parašė sisiuks   2017-01-12 18:34  

jei jau neina apibauduot naftos kartelinio sutarimo , tai bent skalunus galim , kad ir dotacijomis ar kitais svertais sujaudinti