JAV rinkų priešprekybinė apžvalga

» Verslo ir rinkų naujienos
Autorius: LHV bankas Data: 2017-01-12 15:35 Komentarai: (0)
Po pasiektų rekordinių aukštumų JAV akcijų indeksų ateities sandorių kainos yra linkusios koreguotis.



Vakar investuotojai buvo linkę pirkti akcijas ir Nasdaq Composite indeksas jau penktą prekybos sesiją iš eilės fiksavo naujas rekordines aukštumas. Naujojo JAV prezidento Donaldo Trumpo sakytos kalbos metu buvo kritiškai užsiminta apie vaistų kainas, kas ženkliai paveikė biotechnologijų sektoriaus įmonės – iShares Nasdaq Biotechnology (IBB) ETF fondo akcijų kaina smuko 3%. Taip pat p. Trumpas užsiminė apie ketinamą vykdyti sveikatos apsaugos sistemos reformą ir įvesti mokesčius, kuriais bus siekiama paskatinti gamybą šalies viduje. Naujojo JAV prezidento inauguracija vyks jau kitą savaitę (sausio 20 d.).

Azijos rinkose šiandien vyravo korekcinės nuotaikos, kurios tempė žemyn pagrindinius regiono akcijų indeksus. P. Korėjoje besitęsiantis neteisėtos įtakos buvusiai prezidentei Park Geun-hye skandalas į viešumą iškėlė ir kitus korupcijos atvejus. Šį kartą buvo suimtas šalies pensijų fondo, kuris yra vienas didžiausių pasaulyje, valdybos narys Moon Hyung-pyo, kuris kaltinamas daręs spaudimą pensijų fondui, kad šis palaikytų kontraversišką dviejų su „Samsung Group“ susijusių bendrovių susijungimą. Manoma, jog Moon Hyung-pyo už tai gavo atlygį iš „Samsung“. Dėl šio skandalo pasirodė raginimai reformuoti šalies pensijų fondą, kas gali paveikti vietinę šalies akcijų rinką.

Europos akcijų rinkoje vyrauja korekcinės nuotaikos, o euras JAV dolerio atžvilgiu brangsta apie 0,7%. Šiandien dėl techninių problemų „Londono metalo biržos“ elektroninėje prekybos sistemoje penkias valandas vėlavo prekybos sesijos atidarymas. Dėl vakarykštės D. Trumpo kritikos vaistų gamintojams nukentėjo ir Europos vaistų gamintojai. Pavyzdžiui, Roche Holding (ROG) akcijų kaina Šveicarijos biržoje šiandien smunka 2%, o Londono biržoje GlaxoSmithKline (GSK) akcijos krenta 1,4%.

Šiandien akcijų kaina veiks paskelbti naujausi JAV darbo rinkos ir importuotų produktų kainų duomenys, o naktį JAV centrinio banko vadovė Janet Yellen sakys kalbą, kurios metu lauksime komentarų dėl šiemet ketinamų vykdyti bazinės palūkanų normos kėlimų. Rytoj ryte turėtų pasirodyti gruodžio mėn. Kinijos prekybos duomenys, o vakare bus paskelbti naujausi JAV mažmeninės prekybos, vartotojų pasitikėjimo ir infliacijos duomenys.

Naftos kaina yra linkusi kilti ir šiuo metu rinkoje tektų pakloti daugiau nei 53 USD už vieną „WTI“ tipo naftos barelį. Aukso kaina šiandien kirto psichologiškai svarbią 1 200 USD už Trojos unciją ribą, kai nuo metų pradžios tauriojo metalo kaina pakilo apie 5%.

 
Dar nėra komentarų