Verslo ir rinkų naujienos » Po dešimties metų euro jau gali ir nebūti


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-01-11 18:05.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24662


Jei Paryžius ir Berlynas nepajėgs sustiprinti monetarinę sąjungą, po dešimties metų euro jau gali ir nebūti, pareiškė buvęs Prancūzijos finansų ministras bei kandidatas į šios šalies prezidento postą Emmanuel Macron.

Jis pridūrė, kad iš dabartinės pinigų sistemos daugiausiai naudos gauna Vokietija, ir tai vyksta labiausiai pažeidžiamų sąjungos valstybių narių sąskaita.

„Mes turime pažvelgti tiesai į akis ir bendrai pripažinti, kad euro projektas yra neužbaigtas ir neišgyvens be esminių reformų. Jis neužtikrino Europai visiško tarptautinio suverenumo Amerikos dolerio atžvilgiu. Neprisidėjo prie natūralios konvergencijos tarp įvairių valstybių narių“ - teigė Emmanuel Macron.

Jis pabrėžė, kad norint, jog Prancūzijoje sugrįžtų augimas, ši šalis turi reformuoti savo darbo rinką ir pertvarkyti švietimo sistemą. Tuo tarpu vokiečiai turi susitaikyti su tuo, kad didesnės investicijos, o ne taupymas gali padidinti euro zonos ekonomikos augimą.

„Turiu pasakyti, jog ne iki galo veikiantis euras - tai gerai Vokietijai“ - pareiškė minimas politikas bei tuo pačiu pridėjo, jog pasitikėjimo tarp Prancūzijos ir Vokietijos trūkumas buvo pagrindinė priežastis, kodėl buvo blokuojamos esminės reformos, kurios padidintų solidarumą euro zonoje.

„Euras - tai silpna markė. Status quo reiškia euro išmontavimą per dešimt metų“ - perspėjo Emmanuel Macron.