Verslo ir rinkų naujienos » Ekonomistai netiki D.Trump sėkme


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-01-10 18:24.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24654


Amerikos ekonomistai, tuo pačiu ir Nobelio premijos šioje srityje laureatai, netiki naujojo Amerikos prezidento Donald Trump ekonominės politikos sėkme bei tuo pačiu perspėja dėl galimų grėsmių.

Kasmetiniame Amerikos ekonomistų asociacijos susitikime Čikagoje grupė Nobelio premijos laureatų pareiškė susirūpinimą dėl naujojo prezidento ekonominės politikos, įskaitant fiskalines priemones, kurios, jų nuomone, galėtų gerokai padidinti biudžeto deficitą.

„Sutariama, kad politikos tipas, kurį propaguoja mūsų išrinktas prezidentas, yra vienas iš tų, kurie neveikia“ - reziumuodamas ekonomistų bendrą nuomone išsakė Joseph Stiglitz.

Ekonomistas Edmund Phelps ypač kritiškai vertina Donald Trump poziciją atskirų bendrovių atžvilgiu, bei teigė, jog tai gali atgrasyti naujas kompanijas nuo įėjimo į rinką su taip Amerikai reikalingomis inovacijomis.

„Prezidento administracija grasina įsmeigti sidabrinį smaigalį į inovacijų proceso širdį“ - pareiškė jis.

Ekonomistas taip pat turi didelių abejonių dėl naujojo prezidento paskelbtos mokesčių mažinimo ir išlaidų didinimo politikos.

„Tokia politika kelia viešosios skolos sprogimo riziką ir galiausiai gali sukelti rimtą pasitikėjimo praradimą ir gilią recesiją“ - pabrėžė Edmund Phelps.

Panašią nuomone turi ir Čikagos universiteto profesorius Roger Myerson. Jis priminė, kad praeityje didelių biudžetų deficitų politika buvo paremta užsienio šalių noru pirkti Amerikos valstybines obligacijas. Tuo tarpu Donald Trump pareiškimai apie norą derėtis dėl prekybos sutarčių ir pirmenybės Amerikai teikimas gali sumažinti užsienio šalių norą įsigyti Amerikos skolos vertybinių popierių.

„Amerikos santykiai su kitomis šalimis turi būti grindžiami pasitikėjimu. Čia padėtis pablogėjo“ - paaiškino ekonomistas Joseph Stiglitz.