Verslo ir rinkų naujienos » Turkijos lira vis dar ieško dugno


Autorius: traders.lt, Parašyta: 2017-01-10 16:31.
URL: https://www.traders.lt/page.php?id=24653


Turkijos nacionalinė valiuta lira šiandien ir vėl pinga, ji vis dar ieško nuosmukio, kuris tęsiasi nuo pat šių metų pradžios, dugno. Pinganti šios šalies valiuta, tai žinoma gera naujiena tiems gyventojams, kurie mėgsta vykti į Turkiją ilsėtis.

Šiandieninį šios valiutos išpardavimą dar labiau paskatino kritiška Moody’s ataskaita.

Minimos pasaulinės reitingų agentūros specialistai paskelbė, jog pastaraisiais metais sparčiai padidėjusios grėsmės Turkijoje lėmė šios šalies ekonominės situacijos pablogėjimą ir greičiausiai lems blogų paskolų Turkijos bankuose augimą.

Moody’s praėjusiais metais Turkijos skolinimosi reitingą sumažino iki šiukšlinio lygio, kurį tuo pačiu yra nustačiusi ir Standard & Poor’s reitingų agentūra. Tai tuo pačiu reiškia, kad tik Fitch reitingų agentūros atstovai vis dar šiai šaliai yra suteikę investicinį skolinimosi reitingą.

„Aš nematau jokių esminių priežasčių pirkti. Visa rinka žaidžia ant kritimo“ - pareiškė Bank of America valiutų strategijos vadovas Thanos Vamvakidis.

Rinkos dalyvių akys dabar nukreiptos į Turkijos Centrinį banką, kurio atstovai sausio 24 dieną nuspręs, ar pakeisti palūkanų lygį.

„Vienintelis dalykas, kuris gali pristabdyti liros nuvertėjimą - tai pastebimas palūkanų padidinimas, bent 200 bazinių punktų, arba stebuklingas investuotojų nuotaikų pasikeitimas. Tačiau nesitikiu jokių stebuklų“ - pareiškė SEB banko besivystančių valiutų strategas Per Hammarlund.

„Po padidinimo lira pasuktu tuo pačiu keliu kaip 2014 metais, kai metus užbaigė dolerio atžvilgiu susilpnėjusi tik 7,6 procento. Tai rodo, kad lira po didelio nepastovumo laikotarpio gali baigti 2017 metus ties maždaug 3,85 lirom už dolerį“ - pridėjo jis.

Artėjant vakarui valiutų rinkoje už vieną dolerį buvo mokama po 3.77319 lirų, arba 1,62 procento daugiau nei pirmadienį. Vienu metu doleris buvo sustiprėjęs iki 3.78515 lirų, t.y. naujas absoliučiai rekordinis lygis. Euras tuo tarpu Turkijos valiutos atžvilgiu buvo pabrangęs 1,54 procento iki 3.99052 lirų už eurą, o vienu metu ir iki 4.00688 lirų, ir tai taip pat rekordinis lygis.

Per pastaruosius vienerius metus Amerikos doleris liros atžvilgiu pabrango 24,2 procento, o euras - beveik dvidešimt vienu procentu. Vien nuo šių metų pradžios šios valiutos Turkijos liros atžvilgiu jau pabrango atitinkamai 6,9 ir 7,4 procento.


Prasidėjo naujas dolerio stiprėjimo liros atžvilgiu etapas. Kol jokių ženklų apie jo pabaigą nematyti, taip pat vis dar tęsiasi ilgalaikė nuo 2008 metų rugpjūčio prasidėjusi dolerio stiprėjimo arba liros silpnėjimo tendencija.